Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak se žije na budějcké „fashion street“? Není bezpečná ani reprezentativní, míní lidé

Lannova třída. Hlavní tepna mezi autobusovým a vlakovým nádražím a centrem města. Ulice, která by podle obyvatel měla reprezentovat město. Realita je ale podle některých lidí úplně jiná. Vyprávět by o tom mohli ti, kteří na Lannovce bydlí.

Lannovka prošla v roce 2006 kompletní rekonstrukcí za 136 milionů korun, po které by měla mít charakter pěší zóny s četnými oddychovými a parkovými prvky doplněnými vodními plochami. V horní části navíc sídlí Krajské ředitelství Policie České republiky a jednu ze služeben tam má i městská policie.

I přesto velká část lidí, kterých jsme se zeptali, jestli jim přijde tato část města reprezentativní a bezpečná, odpověděli negativně.

„Nemyslím si, že je Lannovka bezpečná. Obzvlášť na začátku směrem od nádraží. Od Prioru dál už se to dá,“ odpověděla Petra. „Když se setmí, tak mi bezpečná fakt nepřijde. Párkrát jsem to tam zažil,“ řekl Dominik. „No upřímně na Lannovce moc dobrý pocit nemám. Především pak v horní části u nádraží. Měla by to být reprezentativní část města, ale je to spíš naopak,“ zněla odpověď Moniky. „Občas mi nepřijde bezpečná ani ve dne, když vidím, co se tam pohybuje za lidi,“ reagovala Pavla.

A pozitivně nemluví ani lidé, kteří přímo na Lannovce bydlí. „Ten hluk, co je tady, to opravdu nikdo nezažil. Neřeknu, kdyby tady někde byly bary, ale tady si prostě sedne skupinka a vyřvávají na sebe, že slyšíte každé slovo,“ popisuje Martina, která bydlí přímo v horní části Lannovky. Stejně to bohužel vidí i ti, kteří bydlí v přilehlých ulicích. „Jak se tady bydlí? Občas mám pocit, že je to horší než na Máji, kde jsem bydlela dřív. Řev, bordel, sem tam nějaká rvačka. Žádný med,“ popisuje Šárka, která bydlí v Jeronýmově ulici.

Podle policie ale není tato lokalita z hlediska kriminality nijak výjimečná. „Na Lannově třídě evidujeme spíše drobné krádeže v prodejnách, potyčky a podobně jen málo kdy,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura. Největším „problémem“ jsou podle něj skupinky lidí, kteří se usazují na betonových podstavcích a chovají se hlučně.

„Z pohledu městské policie je Lannova třída srovnatelná s historickým centrem. Máme zde nasazenou hlídku, která se věnuje přímo této lokalitě a okolí nádraží, a to hlavně kvůli vyšší koncentraci osob bez domova a romské komunitě, který přebývá v ubytovnách na nádraží,“ popsal David Štýfal, mluvčí městské policie.

I když většina lidí Lannovu třídu za bezpečnou nepovažuje, policejní statistiky mluví jinak. Je třeba přihlédnout k tomu, že takovéto „problémové“ lokality najdeme téměř v každém městě v republice. Lannovka možná nepůsobí tak reprezentativně, jak bychom si představovali, ale pořád je na tom lépe než například okolí vlakového nádraží v Praze.

Jak vidíte Lannovu třídu vy?

Celkem hlasovalo854 čtenářů

Foto Jana Kroneislová

Štítky Lannova třída, policie, lidé, názor, obecní policie, Policie České republiky, Praha

Jak se žije na budějcké „fashion street“? Není bezpečná ani reprezentativní, míní lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.