Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ČTK hledá fotky pro výstavu Okamžiky sametové revoluce

Ke třicátému výročí sametové revoluce připravila Česká tisková kancelář (ČTK) projekt, do kterého chce zapojit obyvatele České republiky. Jeho cílem je nasbírat od veřejnosti co největší množství fotografií jak z podzimního dramatického dění roku 1989, tak i z událostí, které byly předzvěstí listopadové revoluce  (např. Palachův týden, srpnové události, trabanty v pražských ulicích, svatořečení Anežky Přemyslovny).

ČTK chce oslovit i obyvatele Jihočeského kraje, kteří mohou své fotografie z důležitých momentů roku 1989 přinést 10. května mezi 15:00 a 18:00 do kavárny Café Datel v Piaristické ulici v Českých Budějovicích. Vybrané snímky by se pak objevily na výstavě ČTK u příležitosti 30. výročí listopadových událostí.

Díky fotografiím z archivů a fotoalb široké veřejnosti chce národní agentura doplnit obraz významné historické události, jejíž podobu známe především z fotografií z Václavského náměstí nebo z Letné. Ambicí je nasbírat fotografie z mnoha českých a moravských měst i vesnic.

Nejlepší snímky se stanou součástí unikátní venkovní výstavy, která se představí přinejmenším na dvou místech: na přelomu července a srpna 2019  bude mít předpremiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde bude možné ji zhlédnout až do poloviny září.  V listopadu bude ve finální podobě instalována v Praze.

Projekt volně navazuje na úspěšnou výstavu Okamžiky století, kterou ČTK loni připravila ze svého bohatého fotografického archivu ke stému výročí založení Československa. Ta zavítala do devíti měst, v Praze byla k vidění dokonce třikrát.

„Tentokrát se, možná trochu troufale, snažíme vtáhnout veřejnost už do příprav výstavy. Budeme moc rádi, pokud se nám podaří nasbírat dobové fotografie z různých koutů republiky, a to nejen z náměstí, ale i ze škol, divadel či továren. Věříme, že v rodinných albech a archivech amatérských fotografů se skrývá spousta zajímavých snímků, které by se mohly stát součástí společného sametového fotoalba,“ řekl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Lidé mají možnost přispět fotografiemi několika způsoby – nahráním na webové stránky okamzikysametu.cz, během setkání s organizátory projektu ve vybraných krajských městech nebo je mohou zaslat do ČTK poštou či e-mailem na adresu: okamzikysametu@ctk.cz

Rozpis setkání je na stránce okamzikysametu.cz. První setkání bude ve spolupráci s krajskými redakcemi ČTK již během dubna ve Zlíně a v Olomouci. Zájemci mohou přinést své fotografie, které budou přímo na místě naskenovány, případně sdělit své vzpomínky či příběhy fotografií, které se rovněž mohou stát součástí výstavy.

Sbírka fotografií, které by se mohly objevit na výstavě, skončí 30. září 2019, pro první verzi výstavy je uzávěrka 30. června.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Sametová revoluce, výzva, ČTK, fotky, výstava, Česká tisková kancelář, projekt, Anežka Česká, Listopadová revoluce, Palachův týden, Trabant, Česko, Praha, Jiří Majstr, Jihočeský kraj

ČTK hledá fotky pro výstavu Okamžiky sametové revoluce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.