Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Piano Animal World pro děti je podle ČOI nebezpečné. Nařídila stažení hračky z trhu

Česká obchodní inspekce tento týden prověřovala hračky pro děti, které se objevují na českém trhu. Kontrolou neprošlo piano na baterie Animal World, které je podle ČOI rizikové nejen pro děti, ale i pro životní prostředí.

Piano Animal World vydává po zmáčknutí příslušných tlačítek zvuky zvířátek a hraje jednoduché melodie. Je napájeno třemi tužkovými bateriemi. „Akreditovaná laboratoř provedla zkoušky, které potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice 2011/65/EU – RoHS. Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova i kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko,“ uvedla ČOI v tiskové zprávě.

I přesto, že je podle obalu hračka nevhodná pro děti do tří let, je podle inspektorů svými funkcemi určena právě pro děti v tomto věkovém rozmezí. „Svým charakterem a provedením odpovídá požadavkům kladeným na výrobky určené pro rozvoj kognitivních funkcí a praktických znalostí těchto dětí,“ píšou inspektoři. Dále podle nich nejsou dostatečně zabezpečené baterie a děti by je mohli snadno z hračky vyjmout. „V tomto případě hrozí riziko, že pokud malé děti baterie z pouzdra vyjmou a budou je vkládat do úst, mohou nevhodnou manipulací narušit jejich povrchovou vrstvu, čímž může dojít k poleptání kůže malých dětí,“ uvádí tisková zpráva.

Na základě zjištěných nedostatků nařídila Česká obchodní inspekce obchodníkovi zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

Foto Česká obchodní inspekce

Štítky ČOI, děti, hračky, kontrola, Česká obchodní inspekce, hračka

Piano Animal World pro děti je podle ČOI nebezpečné. Nařídila stažení hračky z trhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.