Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voda z bouřek rychle odtekla, vodáci mají problémy se suchem

Pod hranicí splavnosti jsou úseky Sázavy pod Týncem a Lužnice pod Táborem. Tady bude záviset na provozu malých vodních elektráren, pokud voda půjde náhony, budou úseky pod jezy sjízdné „suchou nohou“. Ke splutí tak lze doporučit na Sázavě úsek mezi Ledčí a Týncem nad Sázavou a na Lužnici úsek od Suchdola do Tábora.

Zatím si svou sjízdnost drží na jihu Čech Vltava, a to jak nad Lipenskou nádrží, tak pod Vyšším Brodem. Pro úsek ze Soumarského mostu se však nezapomeňte včas registrovat pro povolení plavby u Správy Národního parku Šumava.

Ohře se na tom sice s průtokem pod deset kubíků ještě dobře a splavná je v celém úseku od Chebu po Litoměřice. Také Berounka je stálicí, je splavná od Plzně až do Prahy. Na umělém slalomovém kanále na bývalé propusti v Roztokách budou o víkendu žákovské slalomy. Na jihu Čech proběhne, ale jen v sobotu vodácký závod na Vodňanské Blanici mezi Husincem a Strunkovicemi, při té příležitosti říčka bude splavná i dále k Bavorovu. Naopak vodácká akce „Na poslední vlně“, plánovaná na Ostravici je zrušena. Vody prostě není dostatek.

Z Vysočiny voda odtekla, a tak jak Jihlava, tak Svratka jsou sjízdné pro turistické lodě od Ivančic, respektive pod Brnem. Ale zase budete na řece téměř sami. Přestože na severu pršelo více a pokud se předpovědi potvrdí, pak zde spadne nějaká ta bouřka, tak řeky jako Labe či Jizera jsou splavné až v nížinných úsecích.

U Labe se zřejmě opět bude oprašovat úsek od Ústí nad Labem k Drážďanům, kde nejsou jezy a řeka čile teče. Na dvoudenní výlet se vodáci mohou stále vydat na Orlice. Tichá je sjízdná od Chocně, Divoká od Kostelce nad Orlicí a po spojené Orlici lze doplout až do Hradce Králové.

Autoři | Foto Redakce

Štítky řeky, voda, splavnost, Týnec nad Sázavou, Lužnice, Sázava, Tábor, Ledeč nad Sázavou, Suchdol, Česko, Správa Národního parku Šumava, Vyšší Brod, Vodní nádrž Lipno

Voda z bouřek rychle odtekla, vodáci mají problémy se suchem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.