Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejoblíbenější rodáci z jižních Čech? Hus, Hácha, Muk, Hrušínský a Karel Roden

Server iRozhlas.cz na svém webu uveřejnil mapu, na níž lze najít detailní informace o tom, jaký rodák je z onoho města na Wikipedii tím nejvyhledávanějším. V Jihočeském kraji na plné čáře vítězí Jan Hus, Miroslav Kalousek a Rudolf Hrušínský starší.

V Jihočeském kraji je nejvyhledávanější osobností římskokatolický kněz Mistr Jan Hus, který se narodil v Husinci na Prachaticku. Hned za Husem je rodák z Tábora a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Špatně si nestojí ani herec a režisér Rudolf Hrušínský starší. 

Lidé také velmi často hledají prezidenta Emila Háchu, který se narodil v Trhových Svinech. Mezi zpěváky vítězí krumlovák Petr Muk. A nejhledanější rodák Budějc? Je jím herec Karel Roden.

Celý přehled i s interaktivní mapou osobností najdete na serveru iRozhlas.cz. Tvůrci této mapy se inspirovali americkým projektem na serveru The Pudding. Data byla sbírána v období mezi červnem 2015 a červnem 2019, která poskytuje česká Wikipedie. Ta uvádí všechny obce v České republice, které mohou být hrdé na nějakou známou osobnost. Obcí s rodáky, kteří jsou na Wikipedii uvedení, je celkem 1749, tedy asi čtvrtina ze všech českých měst a vesnic.

Foto Maximilian Bühn

Štítky irozhlas, mapa, přehled, osobnosti, rodáci, vyhledávání, Jihočeský kraj, Jan Hus, Rudolf Hrušínský, Emil Hácha, Karel Roden, Petr Muk, Wikipedie, Miroslav Kalousek, TOP 09, okres Prachatice

Nejoblíbenější rodáci z jižních Čech? Hus, Hácha, Muk, Hrušínský a Karel Roden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.