Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Kubatovce se vařilo o sto šest. Do soutěžního klání se zapojili žáci i kuchařky

České školní jídelny jsou úspěšné a pro některé země se stávají vzorem. Jejich systém je unikátní především komplexností a dlouholetou tradicí, což byl důvod k realizaci projektu 100 let společného stravování. Ten mapuje počátky i vývoj jídelen a jeho součástí byla soutěž "100 let společně" pro základní a střední školy v České republice a jejich jídelny. Do soutěžního klání za zapojil také celý kolektiv školní jídelny ZŠ a MŠ Kubatova společně s třídní učitelkou 8.A. a devět žáků – dobrovolníků.

„Bez jídla se nikdo neobejde a dost možná si občas nostalgicky vzpomínáme na atmosféru v jídelnách ve školních letech. Kluci si většinou chodili jídlo přidávat, učitelky měly dozor a vlídné kuchařky v bílém oblečení zářily. Doba se sice posunula, ale na kvalitní jídlo si potrpíme pořád, proto mám radost, že se najdou nadšenci jako v Kubatovce a ještě tak solidně obstojí, “ říká náměstek primátora Viktor Vojtko.

Soutěžilo se celoročně a všichni poctivě plnili zadané úkoly. Jídelna sestavovala menu k danému tématu a žáci vše fotili a natáčeli videa z akcí. Součástí jednoho úkolu bylo i uspořádání večeře pro rodiče. Soutěž obnášela sestavování jídelníčků, besedu s profesionálním kuchařem i diskuzi v domově pro seniory o tom, co jedli naše babičky a dědové, dále tematickou výzdobu jídelen, organizování doprovodných akcí, což bylo například k tématu už jste někdy jedli, kdy si školáci vybrali batáty a avokádo a připravili prezentaci o jejich pěstování, sklízení a využití.

„Myslím, že si účastníci odnášejí mnoho nových poznání, a také motivaci. A pokud se žák z Kubatovy někdy stane šéfkuchařem ve světově známé restauraci, potvrdí se má slova,“ dodává náměstek Viktor Vojtko, který všem účastníkům soutěže v Kubatovce poděkoval.

Tisková zpráva

Štítky Kubatova, vaření, soutěž, 100 let společného stravování, jídelna, Česko, jídlo, Viktor Vojtko

V Kubatovce se vařilo o sto šest. Do soutěžního klání se zapojili žáci i kuchařky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.