Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihočeském kraji je zatím 13 případů klíšťové encefalitidy

Jihočeští hygienici letos zaznamenali 13 případů klíšťové encefalitidy. Je to o devět méně než ve stejnou dobu loni. Pokles způsobilo zřejmě suché počasí. V kraji letos hygienici evidovali 131 případů lymeské boreliózy, loni ve stejnou dobu jich bylo 120.

Podle ní v následujících týdnech statistika vzroste. „Začínají prázdniny a lidé budou více chodit do přírody. Takže se dostanou do kontaktu s klíšťaty,“ řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Encefalitidu letos zatím nejvíce hygienici zaregistrovali na Jindřichohradecku a Písecku, v obou okresech to byly vždy tři případy.

Loni bylo v Jihočeském kraji 92 případů encefalitidy a 377 případů lymeské boreliózy. Z hlediska počtu onemocnění byly nejexponovanější měsíce červen a září. Právě v tomto období se nejvíce kombinuje dostačující teplo a vlhkost. Dosud největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861 osob.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

o se máte čím chlubit a co Utajené případy ? To bude zase MOR jako v roce 1918

Sobota, 29. června 2019, 14:27Odpovědět

V Jihočeském kraji je zatím 13 případů klíšťové encefalitidy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.