Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumlov má plán ochrany centra. Ze zahrady by mělo zmizet otáčko

Nový plán pro historické centrum Českého Krumlova doporučuje, aby ze zámecké zahrady zmizelo otáčivé hlediště, aby město dostalo záchytná parkoviště mimo památkové centrum i vznik pěších tras centrem. Plán včera schválili zastupitelé. Plán na roky 2019 až 2024 má do budoucna zlepšit stav památkově chráněného centra. Odhad nákladů na plnění je deset milionů korun. Centrum města a zámek se zahradou jsou od roku 1992 na seznamu světového dědictví UNESCO.

„Není povinným ani závazným nástrojem. Opatření jsou jen jednou z možných cest,“ řekl autor nezávazného plánu Dalibor Pituch ze společnosti EUFC CZ. Město bylo objednavatelem plánu. „Nic z toho, co tam je, nemusí platit, když se zastupitelstvo rozhodne jinak," řekl místostarosta Josef Hermann. Plán dnes kritizovala opozice, zastupitel Miroslav Máče vytýkal i to, že plán navrhuje, jak přistoupit k točně, aniž o tom zastupitelé jednali.

Hermann řekl, že náklady na plán byly 300 tisíc korun, část 175 tisíc korun poskytlo ministerstvo kultury. Otáčivé hlediště je podle Hermanna jedním z rizik, jež eviduje výbor UNESCO. „Je to problém, který se neustále opakuje v monitorovací zprávě. Proto je v management plánu napsáno, že je třeba ho (hlediště) dostat ze stávající pozice, protože je to požadavek UNESCO. Otázka, kde bude, jestli uvnitř zahrady mimo osu, nebo úplně vně, je otázka dohod, které jsou velmi složité, trvají několik let a nevedou k cíli,“ řekl Hermann.

Nový územní plán města musí podle Pitucha řešit i otáčivé hlediště. „Z pohledu památkové péče je nezbytná demontáž stávajícího zařízení. Objekt otáčivého hlediště zámeckou zahradu negativně ovlivňuje,“ uvedl Pituch. Podle plánu by nová točna měla být mimo zahradu, což chtějí památkáři.

Komise ministra kultury v únoru doporučila, aby hlediště zůstalo v zahradě. Podle toho by mělo vypadat i zadání architektonické soutěže na nové hlediště. „Postoj ministerstva kultury k točně se nezměnil,“ řekla mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Český Krumlov od 1. června zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města. Každý rok tam přijede kolem 16 tisíc zájezdových autobusů, turistů ročně dva miliony. 

Autoři | Foto Otáčivé hlediště

Štítky správa, Český Krumlov, Otáčivé hlediště, zahrada, hlediště, Světové dědictví UNESCO, UNESCO, Ministerstvo kultury České republiky, Miroslav Máče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov má plán ochrany centra. Ze zahrady by mělo zmizet otáčko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.