Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Národní park Šumava pokutuje neukázněné turisty. Lidem hrozí tisícové pokuty

Návštěva Šumavy se může pořádně prodražit. Turisté nebo houbaři v národním parku totiž často auty stojí na místech, kde nemají co dělat. Za parkování nebo vjezd do zákazu přitom hrozí tisícové pokuty.

Většina turistů přijíždí na Šumavu autem. Letní sezóna je sice na začátku, ale strážci parku řeší čím dál častěji problémy s neukázněnými návštěvníky. Ti nerespektují zákazové cedule a jezdí i parkují, kde se jim zachce.

„V příkazném řízení můžeme na místě udělit pokutu až do deseti tisíc korun. Potom, když teda není přestupce na místě, auta nafotíme, píše se na to hlášení a pak to předáváme státní správě. Ve správním řízení se částka pro fyzickou osobu může vyšplhat až na sto tisíc korun. Nejčastější jsou pokuty v řádech stovek korun. Pokud jde o porušení závažnější, dáváme pokuty v řádech tisíců,“ uvedl tiskový mluvčí NP Šumava Jan Dvořák

Problémem často bývá i navigace, která výletníky vede na zakázané cesty. Nejčastěji tam zabloudí turisté z Rakouska a Německa.„Nejčastějším případem je vjetí do zákazu vjezdu je takzvaná Vltavská cesta mezi Stožcem a Novou Pecí. V těchto místech velmi často dochází k vjetí vozidel, která tam nemají co dělat. Navigace je jedna z častých výmluv řidičů. Může se to stát, ale na druhou stranu jsou tam jasné dopravní značky, které na zákaz vjezdu motorových vozidel upozorňují,“ dodává Dvořák.

Jedním z míst, kde turisté často porušují pravidla správného parkování je například u Teplé Vltavy nedaleko obce Pěkná. Stojící auta přidělávají starosti hlavně majitelům lodních půjčoven.

„My jsme tady čtyři půjčovny. Když se sejdeme najednou, tak tady někdo musí počkat, až to naloží a potom pojede další půjčovna. Jsou tady potom dost problémy s parkováním," uvedl zaměstnanec půjčovny lodí.

Strážci Šumavy vyrážejí na kontroly i několikrát denně. Pokud se chcete vyhnout problémům, tak mimo obce a zastavěná území parkujte jen tam kde je značka parkoviště. „Aktuálně máme připravenou interaktivní mapu parkovacích ploch na území Národního parku Šumava. Na této mapě, která bude spuštěna na přelomu července a srpna, najdou řidiči místa, kde mohou parkovat,“ uzavřel tiskový mluvčí. 

Foto pixabay.com

Štítky parkování, pokuty, Národní park Šumava, Šumava, Jan Dvořák, Německo, Rakousko

Národní park Šumava pokutuje neukázněné turisty. Lidem hrozí tisícové pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.