Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakonický voják si na soutěži v Rakousku vystřílel čtvrté místo

Čtveřice strakonických vojáků se zúčastnila na vojenské základně Langenlebarn v Rakousku mezinárodní střelecké soutěže s názvem 31. Internationaler Schießwettkampf 2019. Nejlépe si vedl četař Jiří Hudec, který v konkurenci 213 závodníků obsadil čtvrté místo.

Pouhý jeden bod mu chyběl na třetí příčku v závodě, který zahrnoval mířenou střelbu z pistole Glock 17 na 25 metrů a mířenou střelbu z útočné pušky Steyr AUG na 200 metrů. „Podobné umístění jsem v tak silné konkurenci vůbec nečekal, ale samozřejmě si přál dopadnout co nejlépe,“ uvedl třicetiletý voják, který slouží u strakonického útvaru jako řidič.

Maximum bylo sto bodů

Soutěžící mohli v každé kategorii dosáhnout maximálně sta bodů. Četař Hudec nastřílel z pistole celkem 91 bodů, s útočnou puškou pak jeho skóre činilo 95. „Pistoli Glock 17 dobře znám, s útočnou puškou Steyr AUG ale moc zkušeností nemám. Pomohly mi tři nástřely, které předcházely samotné soutěžní střelbě. Mohl jsem si zbraň díky nim vyzkoušet,“ vysvětlil četař Jiří Hudec.

Přípravu na soutěž rozhodně nepodcenil. „Procvičoval jsem střelbu na 25 metrů ze zmíněné pistole Glock 17, kterou vlastním společně se zbrojním průkazem. Pravidelně s ní chodím trénovat na střelnici ve svém volném čase. Zbraně a střelba patří mezi mé koníčky,“ prozradil strakonický voják.

V Rakousku soutěžil potřetí

Četař Hudec se mezinárodní soutěže v Rakousku zúčastnil již potřetí. Přínosem je podle něj nejen srovnání střeleckých schopností s ostatními národy, ale i angličtina a němčina, kterou si během závodů procvičí. Na letošní soutěž dorazili kromě domácích Rakušanů také střelečtí nadšenci z České republiky, Německa, Slovenska a Slovinska. Kromě profesionálních vojáků, kteří tvořili zhruba polovinu soutěžících, se zapojili i aktivní záložáci, civilisté a zástupci dalších bezpečnostních složek.

Strakonickým vojákům se na mezinárodní střelecké soutěži v Rakousku tradičně daří. V loňském roce zde ve střelbě z útočné pušky obsadil první místo četař Jiří Hoffman, který rovněž slouží u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích.

Autoři | Foto Jana Samcová

Štítky soutěž, střílení, Strakonice, voják, Rakousko, Jiří Hudec, střelba, Steyr, Německo, Česko, Slovensko, Slovinsko, Steyr AUG

Strakonický voják si na soutěži v Rakousku vystřílel čtvrté místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.