Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vojenské lesy postaví v Olšině návštěvnické centrum a stezku

Vojenské lesy a statky (VLS) ČR postaví v areálu Olšina na Českokrumlovsku návštěvnické centrum a naučnou stezku. Náklady na projekt činí přibližně 40 milionů korun. Stezka i návštěvnické centrum má turistům poskytovat více informací z přírodní lokality s názvem Ptačí oblast Boletice.

„Návštěvnické centrum by mělo sloužit k informování o přírodě a chráněných druzích, které se vyskytují v evropsky významné lokalitě Boletice. A to nejen ve vojenském prostoru, ale i v okolí rybníka Olšina," uvedl ředitel VLS Per Král. V místech kolem vojenského újezdu se vyskytují vzácní ptáci jako například datlík tříprstý, chřástal polní, jeřábek lesní, nebo kulíšek nejmenší.

Naučná stezka bude dlouhá více než sedm kilometrů. Část trasy povede i po lávkách nad hladinou Olšiny, která je nejvýše položeným chovným rybníkem v České republice.

„Návštěvníci se dostanou do míst, do nichž veřejnost 70 let nesměla. Stezka je totiž zavede do lokalit, který ještě nedávno spadaly do vojenského újezdu Boletice a byly z něj vyčleněny až v roce 2016," řekl Král.

Návštěvnické centrum i naučná stezka zahájí provoz v červnu příštího roku. "Bude to společný prostor pro sdílení česko-rakouského přírodního a kulturního dědictví podle hesla, že příroda nezná hranic," uvedl Rupert Fartaček z rakouské destinační organizace Waldschule Böhmerwald, která je partnerem projektu.

Ptačí oblasti Boletice vznikla nařízením vlády v roce 2005 na 23 500 hektarech, jimž se vyhnuly rozsáhlé meliorace i větší zátěž v podobě umělých hnojiv a pesticidů. Stejně tak toto území nepoznalo znečištění vod z komunálního odpadu. Lokalita, která je významnou pramennou oblastí, je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky. Unikátní je také flora rybníka Olšina v čele se sibiřským tavolníkem vrbolistým.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, lesy, Horní Planá, Boletice, Česko, naučná stezka, ptáci, rybník, vojenský újezd, VLS ČR, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenské lesy postaví v Olšině návštěvnické centrum a stezku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.