Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PRŮZKUM: Téměř čtyřicet procent lidí letos vynechá letní dovolenou

Letní dovolenou letos nebude mít 39 procent lidí. Na delší dovolenou do zahraničí se chystá 23 procent Čechů. Kombinaci zahraničního pobytu s kratším volnem v České republice má v plánu 16 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu pracovního portálu Profesia.cz. Delší prázdniny v Česku plánuje 11 procent lidí a stejný podíl oslovených si chce přes léto užít víc prodloužených víkendů.

Dobrá ekonomická situace se v posledních letech promítla i do toho, kam a na jak dlouho lidé cestují na dovolené. „Stoupl počet zahraničních pobytů i jejich délka - Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu," uvedl za společnost Profesia.cz Michal Hoblík.

Lidé na delší dovolené vyrážejí nejen v létě, narůstá počet Čechů, kteří cestují většinou za teplem v zimních a podzimních měsících. Počet cest do exotických destinací vzrostl loni o desetinu. Stoupá i počet těch, kteří jednu delší dovolenou doplňují prodlouženými víkendy, které nejčastěji tráví na poznávacích zájezdech v zahraničí nebo cestují po České republice, dodal Hoblík.

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů opět Chorvatsko, na dovolenou tam vyrazilo 813 tisíc českých turistů. Zvýšil se zájem o Slovensko, kam zamířilo 724 tisíc Čechů. Do Itálie, která obsadila na pomyslném žebříčku třetí místo, loni vyrazilo 607 tisíc Čechů.

Podle cestovních kanceláří letos podle četnosti předprodejů vede Turecko, kam se čeští turisté začínají ve velkém vracet. Zájem mají také o Egypt a Tunisko.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky průzkum, léto, dovolená, Česko, Český statistický úřad, Itálie, Turecko, Egypt, Chorvatsko, Slovensko, Tunisko

PRŮZKUM: Téměř čtyřicet procent lidí letos vynechá letní dovolenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.