Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Táborská zoo získala pár ohroženého druhu jeřába mandžuského

Táborská zoologická zahrada získala pár jeřábů mandžuských. Je to v přírodě značně ohrožený druh. Zoo jeřáby mandžuské doposud nechovala a zapojila se tím do evropského záchovného programu tohoto druhu. Pár tvoří samec ze zoologické zahrady v Olomouci a samice z pražské zoo.

„Jeřábi mandžuští plně zapadají do koncepce naší zahrady, kde se snažíme chovat zejména v přírodě ohrožené druhy,“ uvedl ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec.

Ve volné přírodě v současnosti žije méně než 3000 jedinců jeřába mandžuského, čímž se řadí mezi nejohroženější druhy ptáků. Hnízdí na Sibiři a na zimu putují na jih do Koreje, Číny, Japonska a na Tchaj-wan. V přírodě jeřábů mandžuských ubývá, protože mizí přirozené mokřady, kde tito ptáci žijí.

Podle hlavního zoologa táborské zahrady Ondřeje Kotta hrají jeřábi mandžuští významnou roli v mytologii a výtvarném umění velké části východní Asie. „V Japonsku jsou chráněni jakožto národní kulturní bohatství a například v taoismu jsou symbolem nesmrtelnosti," uvedl.

Zoo Tábor chová více než 310 zvířat a zaměřuje se především na ohrožené druhy. Jde o největší zoologickou zahradu v Jihočeském kraji. Lidé mohou v areálu vidět osm desítek druhů zvířat. Zoo má podle svých představitelů například nejcennější chovnou skupinu zubrů v českých zoo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, zoo, Tábor, jeřáb, zoologická zahrada, ohrožený druh, ZOO Praha, Japonsko, Evžen Korec, Tchaj-wan, Olomouc, Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo získala pár ohroženého druhu jeřába mandžuského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.