Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Podolsku platí zákaz koupání, důvodem je markantní zhoršení vody

U tábořiště Podolsko na Orlické vodní přehradě hygienici vyhlásili zákaz koupání. Platí až do odvolání. Na některých dalších pozorovaných místech v kraji hygienici evidují nárůsty ukazatelů výskytu sinic a chlorofoylu-a. Ze sledovaných přírodních koupališť v Jihočeském kraji mají naopak nejvhodnější vodu ke koupání pláže okolo Lipna nad Vltavou. Novinářům to sdělil Vratislav Heinige z jihočeské hygienické stanice.

„U veřejného tábořiště Podolsko na Orlické přehradě došlo k významnému zhoršení kvality vody od minulého týdne. Je tam vydáván dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání. Jde o markantní zhoršení, je tam riziko poškození zdraví," řekl Heinige. Dodal, že vydaný zákaz má fungovat jako varování pro veřejnost a není vymahatelný. Voda není vhodná ke koupání ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku. „Podepisují se tam dlouhodobé výkyvy jakosti vody z mikrobiologického hlediska," podotkl Heinige.

Ve vodě u nádrže Orlík - Radava se vyskytuje vyšší hodnota chlorofylu-a a vodní květ, ale nadále je vhodná ke koupání coby voda s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Osprchovat se čistou vodou radí hygienici po návštěvě rybníku Hejtman na Třeboňsku a pláži Horní Planá u Lipna nad Vltavou. Na obou místech je zhoršená jakost vody a vyšší výskyt chlorofylu-a a sinic.

Nejčistší voda je na plážích Černá v Pošumaví a Lipno nad Vltavou. Na obou místech má voda jen mírně zhoršené vlastnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj, koupání, Podolsk, pláž, Lipno nad Vltavou, Podolsko, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Orlík, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Podolsku platí zákaz koupání, důvodem je markantní zhoršení vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.