Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihočeský kraj přestaví v Bechyni Dům služeb na muzeum keramiky

Jihočeský kraj investuje přibližně 27 milionů korun do přestavby Domu služeb v Bechyni na Táborsku. Místo toho vznikne v rekonstruovaném prostoru mezinárodní muzeum keramiky. Expozice je nyní umístěna v budovách někdejšího zámeckého pivovaru a spravuje ji Alšova jihočeská galerie. Tyto prostory jsou nevyhovující, uvedl Jihočeský kraj v tiskové zprávě.

„Důvodem pro stěhování muzea jsou jistě i náklady spojené s nájmem," uvedl krajský radní Antonín Krák (ČSSD). Rekonstrukci uhradí z 85 procent dotace Evropské unie, zbytek zaplatí Jihočeský kraj.

Rekonstrukce začne ještě letos a potrvá přibližně rok. Podle Kráka přestavba původní Dům služeb zásadně změní. „Z budovy zůstane v podstatě jenom skelet a vznikne velký otevřený prostor, kde lépe vyniknou umělecká díla," řekl radní.

Mezinárodní muzeum keramiky vzniklo v Bechyni v roce 1967, a to i v souvislosti s konáním mezinárodních symposií keramiky v České republice. Keramika se kromě toho v Bechyni vyráběla od 16. století. Hlavní rozvoj přišel v 19. století. V roce 1875 tam knížecí rod Paarů začal ve své továrně vyrábět kachlová kamna a hliněné nádobí, o devět let později vznikla keramická škola.

Autoři | Foto Michal Ritter

Štítky ČR, správa, muzea, stavby, Jihočeský, Bechyně, Jihočeský kraj, muzeum, keramika, dům, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, okres Tábor, Evropská unie, Antonín Krák, ČSSD, Česko, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj přestaví v Bechyni Dům služeb na muzeum keramiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.