Krajská veterinární správa se zaměřila na kontroly restaurací. Závady zjistila například na Strakonicku, Písecku nebo Českokrumlovsku. Celkem zkontrolovala 33 provozoven. Kromě restaurací kontrolovala také přepravu masa. Hříšnici se našli i na silnicích.
Kontroloři nedostatky odhalili třeba na Strakonicku. V jedné z provozoven byly zjištěny špatné hygienické podmínky (plesnivé dřevěné rukojetě nožů, špinavé dřevěné krájecí desky, zapáchající pečená vepřová žebra) a hygiena nebyla dodržena ani u zaměstnanců.
Problém byl i na Českokrumlovsku nebo Písecku, kde v jedné z restaurací bylo k přípravě jídel připraveno 110 kilo prošlého a neidentifikovatelného zamraženého masa a masných výrobků.
„Co se týče kontrol přepravy potravin živočišného původu, tak v okrese Tábor bylo zastaveno auto, ze kterého za jízdy vytékala tekutina z rozmrzajících potravin. Řidič nebyl schopen doložit doklad o původu zboží. Jednalo se o mleté maso a uzeniny bez označení. Maso bylo určeno pro dětský tábor,“ uvedl ředitel KVS František Kouba, který dodal, že podobný případ se odehrál i na Lipensku.
ČTĚTE TAKÉ: Dodávka vezla čtvrt tuny masa pro dětský tábor v nevyhovujících podmínkách
Řidič v druhém případě komentoval rozmrzající náklad tím, že restauratéři budou muset zmrzlá kolena stejně nechat rozmrznout.
Veterináři od začátku roku zjistili závady celkem u 19 kontrolovaných zásilek. K neškodnému odstranění asanačním ústavem bylo předáno 1,49 tun živočišných produktů.