Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spáč z povolání či dojič hadů aneb deset bizarních povolání

Valná většina pracovních pozic, které dnes firmy nabízejí, asi nikoho nepřekvapí. Na stránkách pracovních portálů se však občas objeví i zcela neobvyklá pracovní nabídka. Co třeba profesionální spáč anebo svatebčan, případně tester účinnosti deodorantů? Co je jejich náplní práce a jakou vyžadují kvalifikaci? Experti z agentury Grafton Recruitment vytvořili žebříček top 10 neobvyklých povolání.

„Nehledáme jen účetní, IT experty anebo operátory výroby, ale celou škálu pracovních pozic. Někdy jde o skutečné lahůdky,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment s tím, že někdy nejde ani tak o neobvyklou pozici, jako spíš kontext: „Například sehnat řezníka ještě není nic neobvyklého, dokud se to na klientovo přání neděje v režimu confidental, tedy s důrazem na diskrétnost.“

Jaké jsou tedy dle expertů z Grafton Recruitment nejneobvyklejší a zároveň nejbizarnější povolání?

1. Kontrolor prezidentových jídel
Měli je už egyptští faraóni i římští císaři, dnes je mají prezidenti. George Bush měl např. během svého pobytu v Londýně dokonce dva kontrolory. Na tuto pozici jsou často najímáni bývalí agenti FBI.

2. Lovec golfových míčků
Lidé s kladným vztahem k vodě, kteří se rádi potápí a touží po práci v malebných scenériích se mohou nechat najmout na lovení golfových míčků. V jezírkách lemujících golfová hřiště jich je potopených dost na to, aby si jejich výlovem mohli vydělat i 89 tisíc euro ročně. Průměrně takový lovec vyloví 4 tisíce míčků za den.

3. Ochutnávač psího žrádla
Ucházet se dnes lze i o pozici ochutnávače potravy pro psy. Pracovník na této pozici posuzuje nejen vizuální a chuťovou stránku předložených vzorků, ale i jejich konzistenci či čas potřebný na rozžvýkání.

4. Spáč z povolání
V spánkových centrech najdou uplatnění opravdu všichni - nezáleží na tom, zda spí dlouho, nebo naopak trpí nespavostí. Takovou práci nabízela v minulosti např. NASA, za 70 dní v horizontální poloze odměňovala účastníky až 18 tisíci dolary.

5. Dojič hadů
Dojení krav, ovcí či koz je v našich krajích poměrně běžná záležitost. V případě hadů samozřejmě nejde o dojení mléka, nýbrž odebírání jedu pro farmaceutické účely k výrobě protilátek aplikovaných po kousnutí nebo produkci nejrůznějších léků nasazovaných při poruchách krevního oběhu či onkologických diagnózách. Mezi klientelou jsou výzkumné laboratoře a univerzitní pracoviště. Plat se pohybuje kolem 2 500 dolarů měsíčně, což je o pouhých 500 dolarů více, než stojí gram hadího jedu.

6. Testovač deodorantů
Na trhu práce opravdu existují lidé, kteří za finance přivoní ke zpocenému podpaží jiných, čímž kontrolují účinnost jednotlivých deodorantů a následně o tom vypracovávají studie. Podobně pracují např. i specialisté na posuzování odéru použitých dětských plenek či kočičích podestýlek. Tito pracovníci si vydělávají podle stupně seniority v rozmezí 17 tisíc - 46 tisíc eur ročně.

7. Živá figurína
Před vynálezem plastových figurín stávaly ve výlohách pohledné manekýnky. V současnosti se však dá s živými figurínami opět setkat. Podle marketérů přitahují ve výlohách větší pozornost kolemjdoucích potenciálních zákazníků. Za stání ve výloze bez pohybu si tyto modelky vydělají přibližně 25 - 100 dolarů za den.

8. Sběrač exkrementů
Jak už z názvu vypovídá, tento pracovník chodí po veřejných prostranstvích a uklízí to, co majitelé zvířat zapomněli odstranit. Většinou jsou to psí exkrementy, ale občas je třeba vyčistit i komunikace, na kterých zanechali svou stopu koně, velbloudi či sloni.

9. Nájemný svatebčan či plačka
Pro lidi, kteří mají obavy, že jim na svatbu či pohřeb nepřijde důstojný počet osob, existují agentury, které tento problém vyřeší. Tito najatí hosté chodí na svatby, na kterých nadšeně objímají nevěstu i ženicha a spolu s finanční odměnou si navíc odnesou i krabici zákusků a láhev vína. Na pohřbu naopak oplakávají někoho, jehož jméno se často dozví až před samotným obřadem.

10. „Vtláčeč“ do MHD
Tito profesionálové pomáhají lidem nastupovat do vozů MHD, ve kterých už zdánlivě není místo. V případě přeplněné MHD plné nevrlých pasažérů jde o opravdu rizikové povolání.

Tisková zpráva

Štítky povolání, bizar, zvířata, cestující, Grafton Recruitment, deodorant, dolar, městská hromadná doprava, George W. Bush, NASA, FBI, Londýn

Spáč z povolání či dojič hadů aneb deset bizarních povolání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.