Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Použité vlhčené ubrousky ucpávají kanalizaci. Město chce problém vyřešit instalací drtiče

Vlhčené ubrousky jsou běžnou výbavou mnoha domácností. Velmi často ale po použití končí v toaletách, kde následně ucpávají kanalizace. Oprava ucpaného strojního zařízení přitom není levnou záležitostí. Město chce proto vyzkoušet nový drtič, který by mohl problémy s ucpáváním čerpadel vyřešit.

Použité vlhčené ubrousky by lidé měli po použití vyhodit do odpadkového koše. „V kanalizační síti ucpávají strojní zařízení, protože nejsou rozložitelné a zablokovaná kanalizace kumuluje odpad v kanálech. Vlhčené utěrky většinou obsahují jemná plastová vlákna, která jsou problémem nejen pro správce kanalizačních sítí, ale mohou se tak dostat i do vodních toků a způsobit potíže rybám a dalším živočichům," říká náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že opravy ucpaných kanalizací i strojního zařízení jsou dost nákladné.

Pomoct by mohl nový drtič

Město se pokusí problém vyřešit drtičem vláknitých látek. Na jeho instalaci vypisuje v těchto dnech výběrové řízení. „Nově navržený drtič, osazený do trasy stávajícího kalového rozvodu v suterénu strojovny, umožní rozmělnění nerozpustných vláknitých a jiných pevných nečistot v kalu na dílčí části neohrožující funkčnost čerpadel i další technologické výstroje kalového hospodářství ČOV,“ dodává náměstek primátora Petr Holický. Drtič by měl být na místo osazen nejpozději v letošním listopadu.

Foto c-budejovice.cz

Štítky vlhčené ubrousky, kanalizace, drtič, ubrousek, Ivo Moravec

Použité vlhčené ubrousky ucpávají kanalizaci. Město chce problém vyřešit instalací drtiče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.