Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve Volarech překonali rekord, dřeváky obulo 310 lidí

Na Slavnostech dřeva v jihočeských Volarech dnes lidé překonali rekord při pochodu v dřevákách. Do průvodu je obulo 310 lidí. Dosud platil rekord z roku 2010, kdy v dřevácích šlo 263 účastníků. Dvoudenní slavnosti přilákaly zhruba 4500 lidí, letos se nově nevybíralo vstupné.

Nejvzdálenější účastník průvodu byl z Kanárských ostrovů. „Vyhecovali jsme všechny dřevorubce, po devíti letech překonáno," řekl ředitel Kulturního a informačního centra Jaroslav Pulkrábek. Kulturní centrum půjčilo lidem asi 150 párů bot, další účastníci měli vlastní. Rekord potvrdil zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den. Průvod lidí v dřevených botách šel symbolicky několik set metrů.

„Vepředu Volaran, fousatá postavička, živý maskot slavností, v dřevákách. Za ním volarské ženy, letos i ženy v krojích ze Záblatí. Důležitý není samotný rekord, ale to, že se pokusí několik set lidí společně dokázat nějakou věc. Že se stmelí za účelem společné činnosti. Je hodně znát pocit sounáležitosti," řekl ředitel.

Letošního 26. ročníku se zúčastnilo 4500 lidí, nově neplatili vstupné. Z partnerských měst přijelo 60 Němců a Rakušanů, dorazili i starostové okolních obcí a měst. Náklady slavností byly půl milionu korun. Volary mají asi 4000 obyvatel.

„Tradice je dána. Vychází z toho, že Volary jsou dřevěné srdce Evropy. Je svázaná se dřevem a se vším, co se dřeva týká. Snažíme se roli dřeva ještě víc rozvíjet," řekl Pulkrábek. Proto připravili více dřevařských soutěží. Hlavní bylo sehnat řezbáře či tesaře. Z 62 stánků tvořili víc než polovinu řemeslníci, z toho 20 těch, kteří pracují se dřevem.

Program, jenž nabízel řemesla, trhy, pohádky i hudbu, obsáhl také soutěž o putovní dřevák. Zahrnuje čtyři disciplíny: řezání dřeva, přenášení pyramidy polen, kuželky a zatloukání hřebíků. Cílem slavností je připomínat stará a téměř zapomenutá historická řemesla.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zábava, Volary, dřevo, dřeváky, rekord, slavnost, Kanárské ostrovy, Evropa, Záblatí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Volarech překonali rekord, dřeváky obulo 310 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.