Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájemci o práci filmových kaskadérů se zdokonalují v Táboře

Šermovat, střílet z kuše a luku, vrhat nože nebo bojovat na koni, v tom všem se v těchto dnech cvičí účastníci kaskadérského kurzu v Housově mlýně v Táboře. Desetidenní akce připravuje zájemce na práci kaskadérů. Někteří z účastníků už mají zkušenosti s filmovým natáčením. Kurz absolvují dvě desítky mužů a žen.

Podle něj se účastníci seznámí s technikou boje od starověku až po současnost. Kromě toho se zdokonalují i ve znalostech historických souvislostí a poznávání dobových krojů. Nejzdatnější z nich mají šanci, že se v budoucnosti objeví v některým z filmů české nebo zahraniční produkce. Nůsek však uvedl, že ani pro zkušené kaskadéry není natáčení automatickou jistotou.

„Není těžké se dostat do komparzu historického filmu. Ale dostat se před kameru do prvního štábu mezi skutečné herce už podléhá velmi sofistikovanému výběru,“ uvedl Petr Nůsek z pořádající Akademie rytířských umění. Kurzu v Housově mlýnu se většinou účastní mladí lidé, nejstaršímu z nich je 31 let. Polovinu týmu tvoří ženy.

Mezi účastníky je například David Černý, jako dvojník postavy barona Trenka natáčel kaskadérské scény v sérii České televize Marie Terezie. „Výuka směřuje nejen ke zvládnutí základních šermířských a kaskadérských řemesel, ale zároveň utužuje tým. Pomáhá mi to pak zvládnout řadu stresových situací, které s sebou práce s profesionálním filmovým štábem přináší,“ řekl Černý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky film, zábava, správa, Tábor, Petr Nůsek, Marie Terezie Habsburská, Česká televize, mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o práci filmových kaskadérů se zdokonalují v Táboře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.