Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kámen v interiéru, přírodní materiál s neomezenými možnostmi použití

PR článek

Přírodní kámen v dnešní době opět zažívá svou renesanci. Po všech umělých materiálech, které jsou často plné toxinů a jejich trvanlivost nepatří k nejlepším, lidé opět nacházejí cestu k přírodnímu kameni. Ten nabízí obrovskou paletu barev a textur, mimořádnou odolnost, snadno se udržuje a neobsahuje žádné škodlivé látky. A co víc, na světě neexistují dva totožné kusy kamene, každý kus je výjimečný originál, který bude zdobit váš interiér či exteriér dlouhá léta.

Kámen se dnes opět hojně využívá pro obklady podlah i stěn, vyrábí se z něho exklusivní kuchyňské a koupelnové desky, kompletní sprchové kouty, solitérní obklady stěn interiérů, grilovací desky a samozřejmě se celá staletí využívá ve hřbitovní architektuře, kde zhmotňuje vzpomínky na naše blízké. Plní také estetickou funkci v našich zahradách v podobě okrasných valounů a drtí v nejrůznějších barevných variacích nebo solitérních kamenů, jenž se stávají dominantou každé zahrady. Využití okrasných kamenů v exteriéru přináší dlouhotrvající krásu bez nutnosti údržby.

Nyní si ukážeme pár tipů na použití přírodního kamene v interiéru. A zároveň vyvrátíme několik mýtů, které se kolem kamene točí.

Kamenné kuchyňské desky

Krásný a praktický kousek přírody si můžeme užívat i v naší kuchyni v podobě kamenné kuchyňské desky. Ta při správné péči bude perfektně sloužit celé generace a zároveň se stane originální dominantou vaší kuchyně. Unikátní zbarvení a kresba přírodního kamene zajistí, že žádná jiná kuchyň nebude jako ta vaše. Desky se vyrábí v mnoha variantách povrchových úprav a typů opracování pohledových hran.

Co se týče výběru materiálu, nejlepší možnou volbou je jednoznačně žula, která je mimořádně odolná a její povrch se velmi snadno udržuje. Oproti řadě jiných přírodních kamenů má navíc velmi vysokou rezistenci vůči vysokým teplotám. Na žulovou desku můžete položit i rozpálenou pánev, aniž by došlo k jejímu poškození.

Cenově jsou běžné žuly srovnatelné s dnes tolik oblíbeným umělým kamenem, jehož jedinou výhodou je širší škála barev. Nevýhodou zase výrazně vyšší náchylnost k poškození a samozřejmě fakt, že se nejedná o zcela přírodní produkt. Případnou alternativou žuly jsou mramory nebo kvarcity. U mramorů je ale nutné počítat s nižší pevnostní a odolností ve srovnání s žulou, a především náchylností na poškození kyselými látkami, jelikož se jedná o vápenec. Mramor je také více porézní a nasákavý ve srovnání s žulou. Pokud prahneme po esteticky podobném efektu, jaký nabízejí mramory, je vhodnější pro kuchyňské prostředí zvolit spíše kvarcit, který je výrazně odolnější než mramor, má ovšem i vyšší cenu.

A jak se vyhnout obávaným skvrnám od vína, kávy, citronové šťávy apod. na přírodním kameni? Řešením je použití profesionální povrchové úpravy a samozřejmě ideálně vybírat vhodný přírodní kámen dle účelu jeho použití

Luxusní koupelny a sprchové vaničky

Kouzlo luxusního kamene znali již staří Římané a po jejich vzoru si kamenný obklad, dlažbu či kamenné umyvadlo dopřáváme ve svých soukromých lázních i my. U sprchových vaniček je vhodné přírodní kámen neleštit do hladka, aby byl protiskluzný. Případně do něj lze vyfrézovat protiskluzné drážky. Kombinace skla, kamenné sprchové vaničky a obložení stěn sprchového koutu velkoformátovým kamenem posune vaši koupelnu okamžitě do jiné ligy. Nadčasová krása a trvanlivost takové koupelny vám bude dělat radost po dlouhá léta.

Ochránit přírodní kamen proti vodnímu kameni nebo plísním lze jednoduše. Stačí jej profesionálně ošetřit trvalou impregnací. Přírodní kámen je správnou volbou i v kombinací s podlahovým topením či topným panelem. 

A jak je to s cenou přírodního kamene? Cena závisí na mnoha faktorech. Klíčovými jsou druh kamene, jeho barva, velikost nebo způsob opracování. Čím je kámen exotičtější, tím je také dražší. Při hodnocení ceny investice do přírodního kamene je nutné přihlédnout k faktu, že se jedná o vyčerpatelný přírodní materiál, technicky velmi náročný na zpracování, a především s téměř neomezenou životností.  

Desky stolů a stolků v roli interiérového solitéru

Množství druhů, barevných kombinací a jedinečných kreseb dělá z přírodního kamene ideální designový doplněk, který ocení každý majitel vytříbeného vkusu. V posledních letech jsou velmi žádané kamenné stoly a stolky, osazené deskami z exklusivních přírodních kamenů. Ty se pak stávají solitérními dominantami interiéru soukromých i komerčních prostor.

Díky šíři výběru barevných kombinací a kreseb a příznivé ceně je přírodní kámen velmi žádaným a nadčasovým materiálem. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv použití, přírodní kámen vás nikdy nezklame. Těžko ho nahradíte jiným, podobně ušlechtilým a krásným materiálem s takovou trvanlivostí.      

Zakázkové kamenictví Jihokámen CB
Zvažujete použití kamene, ať už v interiéru či exteriéru? Poskytujeme kompletní zakázkovou kamenickou výrobu našim zákazníkům v jižních Čechách i celé ČR. Můžete nás navštívit v naší provozovně v ČB nebo nás kontaktujte emailem či telefonicky. Rádi vám poradíme a najdeme pro vás kámen, který vám bude dělat radost celý život. Více na www.jihokamencb.cz 

Štítky Jihokámen CB, kámen, kuchyňské desky, koupelny, interiér, design, materiál, exteriér, žula, kuchyně, přírodní materiál, kresba, koupelna, renesance, Česko, krása

Kámen v interiéru, přírodní materiál s neomezenými možnostmi použití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.