Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V platnosti je výstraha před silnými bouřkami. Ta tentokrát doopravdy platí

Zítra odpoledne a večer hrozí na východě a jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku silné bouřky. Doprovázet je mohou přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů. V noci na pátek budou bouřky slábnout. Dnes o tom informoval Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha platí od zítřejšího poledne do jedné hodiny po půlnoci pro kraje Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Pardubický, Jihočeský, Vysočinu a část Královéhradeckého kraje.

Ojediněle se podle meteorologů mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení sklepů nebo podchodů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," varuje ČHMÚ. Řidiči by měli v bouři snížit rychlost.

Před extrémním nebezpečím povodní varovali meteorologové už v úterý. Ty měly podle zveřejněné zprávy udeřit v Plzeňském a Jihočeském kraji už během úterní 14. hodiny. ČHMÚ poté zprávu během pár minut změnil a výstrahu posunul až na čtvrtek. Podle ústavu se však jednalo o chybu. „Hydrologové pouze cvičili a informace se omylem dostaly do systému. Na vině byla lidská chyba, kvůli které došlo k překonání prvního ochranného mechanismu před zveřejněním testovací výstrahy,“ vysvětlil ČHMÚ.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky počasí, výstraha, meteorologové, bouřky, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Slezsko, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj

V platnosti je výstraha před silnými bouřkami. Ta tentokrát doopravdy platí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.