V Budějovickém Budvaru se aktuálně vaří sezóní pivní specialita z čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny. Důvod je jednoduchý. Zpracovat se musí ve stejný den, kdy byl natrhán. Při vaření piva se používá výjimečně.
Čerstvý chmel dodává pivu výraznější hořkost a větší množství aromatických látek. Sezóní speciál je ze sta procent chmelený čerstvým chmelem, který se přidával ve třech dávkách. Budvar je jedním z mála českých pivovarů, které mají varnu vybavenou takzvaným „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny po ukončení chmelovaru.
Budvarská varna letos uvařila z čerstvého Žateckého poloraného červeňáku dvě várky piva o stupňovitosti 16. Do každé várky chmelené o objemu 400 hektolitrů hotového piva se ručně přidalo asi 400 kilo zelených hlávek.
Milovníci piva si na speciální pivo z čerstvého chmele budou muset ještě chvilku počkat. Ve sklepě totiž bude dozrávat až 180 dní.