Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Budvaru se vaří pivní specialita z čerstvého chmele, ten se v praxi používá výjimečně

V Budějovickém Budvaru se aktuálně vaří sezóní pivní specialita z čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny. Důvod je jednoduchý. Zpracovat se musí ve stejný den, kdy byl natrhán. Při vaření piva se používá výjimečně.

Čerstvý chmel dodává pivu výraznější hořkost a větší množství aromatických látek. Sezóní speciál je ze sta procent chmelený čerstvým chmelem, který se přidával ve třech dávkách. Budvar je jedním z mála českých pivovarů, které mají varnu vybavenou takzvaným „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny po ukončení chmelovaru.

Budvarská varna letos uvařila z čerstvého Žateckého poloraného červeňáku dvě várky piva o stupňovitosti 16. Do každé várky chmelené o objemu 400 hektolitrů hotového piva se ručně přidalo asi 400 kilo zelených hlávek.

Milovníci piva si na speciální pivo z čerstvého chmele budou muset ještě chvilku počkat. Ve sklepě totiž bude dozrávat až 180 dní. 

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky pivo, chmel, speciál, Budějovický Budvar

V Budvaru se vaří pivní specialita z čerstvého chmele, ten se v praxi používá výjimečně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.