Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká Chelčického ulice? Nepořádek, hluk a drogy. Situaci nikdo neřeší, stěžují si lidé

Nepořádek na každém rohu, hluk od rána do večera a podivné obchody nepřizpůsobivých obyvatel. S tím se dnes a denně setkávají lidé, kteří bydlí v budějcké ulici Chelčického. Situaci podle tamních obyvatel nikdo neřeší.

Ulici Chelčického najdeme v blízkosti autobusového a vlakového nádraží. Obecně tato lokalita mezi Budějčáky mezi oblíbené nepatří. Svědčí o tom i nedávný průzkum, ve kterém jsem se ptali, jestli se lidé cítí na Lannově třídě bezpečně. Většina z nich odpověděla, že ne.

Jak se žije na budějcké „fashion street“? Není bezpečná ani reprezentativní, míní lidé

Lannova třída. Hlavní tepna mezi autobusovým a vlakovým nádražím a centrem města. Ulice, která by podle obyvatel měla reprezentovat město. Realita je ale podle některých lidí úplně jiná. Vyprávět by o tom mohli ti, kteří na Lannovce bydlí.

Stejně tak je tomu i v této ulici, která je kolmá na zmiňovanou Lannovku. „V této lokalitě bydlím už deset let, živo tady bylo vždy, a to i v nočních hodinách. Beru to jako daň za to, že bydlím kousek od centra,“ říká Josef Maňhal. Každopádně v posledních pár měsících zde k rušení nočního klidu dochází pravidelně, a to doslova každý den. Je to hlavně kvůli relativně novému non stopu na rohu Lannovky a Chelčického a otevřené zahrádce na parkovišti u hotelu Grand,“ vysvětluje. Jeho slova potvrzují i další obyvatelé ulice.

S rušením nočního klidu je podle obyvatel ulice spojená i vysoká kriminalita. „Každý den jsem svědkem toho, že městská policie stojí na zastávce u Mercury a hlídá zákaz vjezdu do Nádražní ulice, kde díky nesmyslným jednosměrkám mimoměstští zabloudí, tento zákaz projedou a městská policie je ihned pokutuje. V ten samý moment si padesát metrů od nich v naší ulici, a to buď přímo pod mými okny, nebo zezadu Komerční banky, romští spoluobčané prodávají drogy,“ popisuje Maňhal.

Podle obyvatel ulice policie celou situaci ignoruje. „Nechápu, že se v policejních řadách najde člověk na to, aby celý den postával z boku budovy hotelu Grand a pokutoval vozy, které omylem projedou nynějším novým zákazem vjezdu do Žižkovy ulice, ale už se nenajde volný člověk na to, aby zabránil protiprávnímu jednání, které popisuji, a které se tu děje denně,“ říká.

Volat, volat a volat

Ignorování situace městská policie odmítá. „Strážníci v této oblasti jsou a hlídají samozřejmě zákazy vjezdu a řeší i veřejný pořádek,“ řekl mluvčí městské policie David Štýfal. Na drogovou problematiku je ale městská policie krátká. „Nespadá to do našich kompetencí. Pokud bychom něco takového zjistili, tak se to předává jako podnět ke státní policii,“ popsal Štýfal. To samé potvrzuje i mluvčí státní policie Milan Bajcura. „Pokud by měl někdo na něco takového podezření, nemusí být ani kvůli konkrétní osobě, ať volá na linku 158. Od toho tady policie je,“ dodal Bajcura.

Podle Štýfala eviduje městská policie v této loklitě od začátku roku celkem 32 stížností na rušení nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství.

Jediným řešením pro obyvatele ulice je tedy volat na městskou nebo státní policii pokaždé, když se v ulici některý z výše popisovaných problémů znovu objeví. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, Chelčického ulice, policie, městská policie, kriminalita, obecní policie, noční klid, státní policie, Komerční banka

Budějcká Chelčického ulice? Nepořádek, hluk a drogy. Situaci nikdo neřeší, stěžují si lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.