Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárny jsou připraveny zahájit topnou sezonu

Teplárny jsou připraveny zahájit o víkendu topnou sezonu. Pravděpodobné je to hlavně na západě a jihu Čech, na severu Moravy a ve výše položených oblastech. K zahájení je podle něj nutné, aby průměrná denní teplota v dané lokalitě ve dvou po sobě následujících dnech klesla pod 13 stupňů Celsia. Loni topná sezona začala 24. září.

Na západě a jihu Čech, na severu Moravy a ve vyšších polohách by se mohlo během tohoto víkendu začít minimálně temperovat, tedy přitápět ráno a večer, kdy teploty mohou klesnout pod deset stupňů.

„Potřeba tepla na vytápění v letošním roce zatím odpovídá průměru posledního desetiletí,“ doplnil ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Loni průměrná denní teplota v ČR klesla pod 13 stupňů až 24. září. Letos už v úterý 3. září klesla na 13,8 stupně a po krátkém oteplení by se o víkendu a zejména na začátku příštího týdne mohla opět přiblížit a někde i klesnout pod 13 stupňů. Zda se však skutečně začne topit, rozhodnou až klimatické podmínky v jednotlivých městech, uvedlo dále sdružení.

Topná sezona formálně začíná po 1. září, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a předpověď počasí neočekává v nadcházejících dnech oteplení. Naopak vytápění bytů a nebytových prostor se zase omezí nebo přeruší v otopném období tehdy, jestliže průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě vystoupí opět nad 13 stupňů ve dvou po sobě následujících dnech a nebude se dále ochlazovat. Podle Hofmanna je v září obvyklé, že se vytápění přeruší i několikrát.

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky teplárna, zima, topení, topná sezona, Česko, Morava, Martin Hájek

Teplárny jsou připraveny zahájit topnou sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.