Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pacienti RS budou mít novou tělocvičnu, kterou je ale třeba ještě dovybavit. Pomoci by mohla Burza filantropie

PR článek

Od ledna příštího roku bude zahájeno cvičení v nové tělocvičně organizace Roska České Budějovice, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. V této chvíli je však třeba ještě dokoupit důležité cvičební pomůcky, jako jsou kmitací tyče nebo gumové expandéry. Organizace se proto rozhodla přihlásit do platformy Burza filantropie, jejíž cílem je podpora projektů neziskových organizací. Na stránkách www.burzafilantropie.cz se nyní koná hlasování veřejnosti, která z přihlášených projektů vybírá. Povídali jsme si s Jiřím Císlerem, který je aktivním podporovatelem projektu Dovybavení tělocvičny pro pacienty RS.

Předpokládám, že za vaší snahou stojí nějaký osobní příběh… Můžete čtenářům přiblížit, jakou máte zkušenost s pacienty RS?
Ano, je tomu tak. Dokud se tato nemoc nevyskytla v naší rodině (RS má starší dcera), měl jsem o ní zkreslené představy. Je to nemoc velmi náročná na psychiku – pro všechny. V minulosti u ní byly i velmi omezené možnosti léčby, což se naštěstí změnilo a otevřelo šanci pacientům, díky vhodným lékům, lépe chorobu zvládat.

V čem spočívá vaše aktivní podpora projektu? Dá se říct, jaké je o RS povědomí ve společnosti?
Nabídl jsem organizaci Roska České Budějovice spolupráci. Hlavní aktivitu směřuji na oslovení stovek lidí, které osobně znám a jejichž případný hlas pomůže podporovanému projektu zvítězit. Povědomí o RS ve společnosti je zkreslené. Spousta lidí vidí RS jako tu „zapomínací“ sklerózu. Další problém je to, že někteří vnímají RS tak, že se rovná automaticky invalidní vozík, nemohoucnost. Na druhou stranu hodně lidí nedovede pochopit, co to znamená pro někoho, na kom není nemoc na první pohled vidět. Brnění, bolest hlavy, velká únava, která ale není (nemusí být) taková jako únava z nevyspání… Zkrátka jde o celkovou vyčerpanost, únavový syndrom. Poměrně výstižné je: „Ano, jsem nemocný(á), ale není to na mně vidět. Na druhou stranu to, že na mně není nic vidět, neznamená, že mi nic není.“

Přiblížíte nám několika větami aktivity organizace Roska České Budějovice?
Regionální organizace Roska České Budějovice sdružuje a pracuje s pacienty s roztroušenou sklerózou v Jihočeském kraji již 26 let. MS Centrum Roska ČB je informační, poradenské a kontaktní místo pro všechny pacienty s roztroušenou sklerózou a jejich blízké. Organizují pro ně mnoho zdraví prospěšných akcí - rekondiční pobyty, rehabilitační cvičení, plavání, půjčují rehabilitační pomůcky, poskytují poradenskou činnost, starají se o všeobecnou informovanost široké veřejnosti a spolupracují s neurology. 

Tělocvična je již z velké většiny připravená na provoz. Co všechno je tedy ještě třeba zakoupit?
Tělocvična je z valné části již vybavená, aby ale mohl být zcela využit její potenciál, je třeba ještě zakoupit žebřiny, činky Vin-bell, gumové expandéry, kmitací tyče, cihly na jógu a masážní podložky. Také by rádi zakoupili multimediální zařízení, na kterém by si klienti mohli pouštět odborníky předem připravená cvičební videa s různými typy a obtížnostmi cvičení (například kardio cvičení, posilování, balanční cviky...).

Tělocvična bude určena pouze pacientům s roztroušenou sklerózou?
Tělocvična je primárně určena pro pacienty s RS. Podle obsazenosti a vytížení je pak možné poskytnutí prostor pro cvičení i jiným osobám se zdravotním postižením. 

Burza filantropie je bezesporu zajímavý nápad… Jak ji vy osobně vnímáte?
Vnímám ji jako zajímavý nástroj k podpoře projektů neziskových organizací, který zároveň nabízí setkání zástupců podnikatelského sektoru, neziskových organizací a veřejné správy.


Tělocvična je otevřená od 1.října od pondělí do patku od 8-12 a od 13-17hodin.

Štítky Roska, České Budějovice, roztroušená skleróza, projekt, pacient, Jiří Císler

Pacienti RS budou mít novou tělocvičnu, kterou je ale třeba ještě dovybavit. Pomoci by mohla Burza filantropie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.