Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Senioři v Budějcích nebudou muset od ledna platit za odpad

Obyvatelé Budějc nebudou muset od ledna platit poplatek za popelnice. Rozhodli o tom zastupitelé na pondělním jednání zastupitelstva. Schválení bodu, který navrhla opoziční ODS, předcházela několika hodinová debata. Během posledních měsíců jde o druhou úpravu vyhlášky. Od ledna nemusí za odpad platit děti do jedno roku. Listopadové zastupitelstvo by mělo určit, od jakého věku nebudou muset senioři za odpad platit.

S návrhem přišla na pondělní jednání zastupitelstva opoziční ODS. Navrhovala, aby byli senioři nad 65 let osvobození od poplatku za odpad. Martin Kuba (ODS) předložil za stranu poměrně detailně rozpracovaný materiál, co všechno by měl bod obsahovat, kolik by zrušení poplatku město ročně stálo a další. „Pokud se bavíme o seniorech nad 65 let, tak je mimo jiné třeba zmínit, že tito lidé už nevyprodukují tolik odpadu. Jedná se přibližně o 19 tisíc občanů města. Lze předpokládat, že osvobození od poplatku se odrazí ve snížení příjmové části rozpočtu roku 2020 o zhruba 13 milionů korun,“ řekl Kuba.

Už u návrhu na zařazení bodu do programu se strhla dlouhá a vášnivá debata. „Nechtěl jsem se v tomto nultém bodu vyjadřovat. Vnímal jsem návrhy ODS jako návrhy opozice, která koná svoji opoziční práci, ale řekněme si narovinu jak to je. Martin Kuba moc dobře ví, že se v koalici zrovna o této věci bavíme a ví, kdy tento návrh podává. Dobře vidíte, že vyhláška je vydávána vždycky koncem roku a je účinná od 1. ledna 2019. Tak jako už říkal Ivo Moravec, na každý kalendářní rok musíme stanovit sazbu poplatků pro další rok. Samozřejmě právo opozice je to legitimní, ale řekněme si narovinu, že to je jen tak, aby se zviditelnila a na zádech důchodců si vytvořila nové téma. ODSka dobře ví, že se o tom v koalici bavíme, že je připravovaná vyhláška na nový rok, že bude na listopadovém zastupitelstvu a nebude řešit jen otázku důchodců nad 65 let. Řekněme si, že ODSka jen předběhla zastupitelstvo právě proto, že by to v listopadu už nebyla její iniciativa. Věřím, že si zase napíšete na sociální sítě, my jsme vám to zařídili, ale o tom to není,“ rozčílil se hned na začátku jednání náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP09).

Jeho výstup nezůstal bez reakce. „Je až zábavné, jak vás všechny rozčiluje, že ODS něco dělá a něco říká. My bychom vlastně všechno měli přinést v tichosti a vy byste pak mohli říkat, my jsme ti náměstci, za nás se to město rozvíjelo. Úplně mě vyráží frustrace Tomáše Bouzka. Řešte, co máte vy na Facbooku, řešte vaše preference, nestarejte se o nás, mně je úplně jedno, co kde píšete. Přestaňte se fixovat na to, co já kde řeknu nebo vypíšu, říkejte něco vy. Je pro mě až zarážející, kolik příspěvků se týká toho, co ODS řekla, proč to řekla a jak to řekla. Kdybyste se se stejnou intenzitou, jakou se Jura Thoma věnuje Slavii, věnovali odpadkům, tak jste nás pozvali a řekli, chceme to takhle udělat. Do téhle doby jste nám o tom neřekli ani slovo. Kdybych tu s tím před rokem nebyl, a vy jste mi na to neřekli, že k tomu svoláte jednání a sejdeme se, tak bych těm řečem věřil. Teď jím nevěřím," reagoval Kuba.

Krátce po předložení návrhu reagoval také náměstek primátora Petr Holický (ANO). „Děkuji opozici, že má starost a předložila velmi konstruktivní návrh v paragrafovém znění. Budeme se tím zabývat, vyhláška bude předložena na listopadovém jednání zastupitelstva,“ řekl. 

Po hodinách debatování nakonec zastupitelé návrh odhlasovali. „Je to příznivá zpráva pro několik tisíc našich starších spoluobčanů, kterým se odchodem do důchodu dramaticky mění příjmová situace a kterým tímto krokem chceme ulehčit. Ze svého okolí víme, že i když se důchod zvýšil, je platba za svoz komunálního odpadu významnou položkou v rozpočtech domácností," uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO). Na listopadovém zastupitelstvu by se mělo pouze odhlasovat, od jakého věku budou senioři od poplatku osvobozeni.

Foto FCC

Štítky zastupitelstvo, senioři, odpad, poplatek, ODS, České Budějovice, Martin Kuba, Tomáš Bouzek, ANO 2011, Ivo Moravec, Jiří Svoboda, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři v Budějcích nebudou muset od ledna platit za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.