Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za pitnou vodu si od příštího roku připlatíme

Cena pitné vody, kterou Jihočeský vodárenský svaz vyrábí a prodává především městům a obcím, vzroste od příštího roku o 2,06 procenta. Za metr krychlový pitné vody zaplatí města 16,78 korun místo dosavadních 16,44 korun. Meziročně se tak cena zvýší o 34 haléřů za tisíc litrů.

„Našim základním cílem je dlouhodobá stabilita odvětví v regionu a vytváření podmínek pro to, aby obce a města měly ve svých cenových kalkulacích prostor vytvářet si dostatek zdrojů na údržbu a obnovu svého vodohospodářského majetku. Proto naše zvýšení nedosahuje ani oznámené inflace v zemi. Na druhé straně také rozsáhlá vodárenská soustava, kterou spravujeme a provozujeme, potřebuje finanční zdroje nejen na zjištění běžného provozu, ale i na obnovu a investice. Právě příjem z vyrobené a distribuované vody je naším jediným příjmem.“ vysvětluje Antonín Princ, předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu.

Nejvyšší nákladovou položku tvoří nákup povrchové vody, elektřiny, chemikálií, mzdy a odvody zaměstnanců a odpisy. A také zákonná povinnost vytvářet prostředky na obnovu vodohospodářského majetku, především přes 550 kilometrů dlouhé vodárenské soustavy, ve výši zhruba 113 milionů korun ročně.

Očekává se, že Jihočeský vodárenský svaz letos vyrobí a prodá 16 milionů metrů krychlových vody. V roce 2020 by to mělo být 16,24 milionů metrů krychlových. Největší podíl na spotřebě mají Budějce a Táborsko. Významnými odběrateli vody ze soustavy se stávají také průmyslové areály.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky voda, správa, České Budějovice, zdražení, pitná voda, Jihočeský vodárenský svaz, Antonín Princ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pitnou vodu si od příštího roku připlatíme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.