Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Končí astronomické léto, nastává podzimní rovnodennost

Dnes v 9:50 středoevropského letního času Slunce vstoupí do znamení Vah, nastává podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc. Dny se budou dál zkracovat do 22. prosince, na kdy připadne zimní slunovrat. I když astronomické léto dneškem končí, letní čas vydrží do 27. října. Podzim začne většinou slunečním počasím s nejvyššími teplotami přes 20 stupňů.

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněna v úhlu 23,5 stupně. Severní polokoule se proto na dráze okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání od své životodárné hvězdy. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě je zima.

Meteorologové mají kvůli jednotnému zpracování údajů jiné rozdělení ročních období - podzim jim začal už 1. září a končí poslední listopadový den. Uplynulé léto bylo podle jejich měření v Česku nejteplejší od začátku sledování v roce 1961. Průměrná teplota dosáhla toto léto 19,5 stupně Celsia, výrazně horký byl především červen. Rekordně teplé léto letos naměřili také pozorovatelé na stanici v pražském Klementinu, na které se teploty měří nepřetržitě už od roku 1775. Průměrná teplota od začátku června do konce srpna tam dosáhla 22,9 stupně Celsia.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podzimní rovnodennost, léto, konec, Slunce, Česko

Končí astronomické léto, nastává podzimní rovnodennost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.