Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech prudce ubývá břehulí říčních. Je třeba chránit zbývající hnízdiště

Počet břehulí říčních v Jihočeském kraji prudce klesá. Momentálně jich je zhruba desetinásobně méně než před 20 lety. Letos přírodovědci v krajině evidovali 454 hnízdících párů, na konci 20. století jich bylo 4875.

„Zatímco v roce 1999 jsme zjistili v Jihočeském kraji 66 lokalit s koloniemi břehulí, v roce 2009 to bylo již jen 27 kolonií a letos zbývalo na území jižních Čech pouhých 11 břehulemi obsazených lokalit. Jsme tedy na jedné šestině počtu hnízdišť," uvedl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Břehule říční je nejmenší vlaštovkou, která hnízdí v norách vyhrabaných do kolmých písčitých stěn. Řadu přírodních možností však ptáci ztratili, když po meliorizacích toků zmizely původní břehy.

Řehounek uvedl, že břehule hnízdí i v opuštěných pískovnách. Ale i tato místa se pro ni stávají nevyhovující. Podle něj to způsobuje hlavně tvrdnutí písku ve starých stěnách.

„Břehule se stala v jižních Čechách velice ohroženým druhem. Varující přitom je, že pokles početnosti hlásí i okolní státy. Musíme proto chránit opravdu všechna zbývající hnízdiště," uvedl.

Autoři | Foto TZ

Štítky příroda, břehule, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech prudce ubývá břehulí říčních. Je třeba chránit zbývající hnízdiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.