Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé zatím vybrali pro Lenoru zhruba 1,5 milionu korun

Zhruba 1,5 milionu korun je zatím na sbírkách pro obyvatele Lenory, kteří minulý týden po výbuchu a požáru domu přišli o své byty. Peníze pro postižené tímto neštěstím lidé posílají na sbírku organizovanou obcí a společností Adra nebo na druhou sbírku, kterou uspořádal Jihočeský kraj.

Na účtu sbírky Adry a Lenory, která vznikla v pátek, je už více než 1,3 milionu korun. „Mile nás překvapilo, jak jsou lidé solidární. Je to pro naše obyvatele důležitá podpora a pomoc," řekl starosta Lenory Antonín Chrapan. Dodal, že obec dál pracuje na obnově dvou bytových domů, které stojí vedle zničeného objektu. Například jeden z bytových domů má po hašení navlhlé zdi. „Půjčili jsme si vysoušeče a budeme se snažit byty rychle upravit, aby se do nich mohli lidé vrátit," řekl starosta.

Policie pokračuje ve vyšetřování případu. Vyslýchá svědky, což jsou většinou obyvatelé zasažených domů. Zatím stále nezná totožnost jediné oběti. Podle informací od místních lidí by mohlo jít o viníka tragédie, který prý požár a explozi způsobil. Výsledky pitvy bude mít policie během dneška, informace ale podle policejní mluvčí Štěpánky Schwarzové zveřejní policisté až v úterý dopoledne.

Policie by měla znát totožnost mrtvého muže z Lenory na Prachaticku

Policie dnes očekává výsledek pitvy, která by měla potvrdit totožnost člověka, jenž zemřel při čtvrtečním výbuchu a požáru domu v Lenoře na Prachaticku. Policie událost s jednou obětí a devíti zraněnými vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. O...

Dům, v němž se tragédie stala, čeká demolice, kterou bude zajišťovat Jihočeský kraj. „Vše připravujeme, ale stále čekáme na potřebnou dokumentaci, bez níž nemůžeme začít," řekla dnes Marta Spálenková z Jihočeského kraje.

Místo strženého domu pak zůstane prázdné. Obyvatelé už nechtějí žít tam, kde se tragédie stala a budou si hledat jiné domovy. Připomíná to tak situaci z Frenštátu pod Radhoštěm, kde v únoru 2013 psychicky labilní muž způsobil výbuch panelového domu. Při tragédii tehdy zemřelo šest lidí, tři z nich byly děti. Sedmá oběť pak zahynula na následky zranění v nemocnici. Ani tam místo strženého domu nevznikl nový.

Autoři | Foto hzsjk.cz

Štítky ČR, neštěstí, správa, výbuch, Lenora, dům, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zatím vybrali pro Lenoru zhruba 1,5  milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.