Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Krumlově se bude debatovat o tom, zda stačí medikace k zotavení z duševní nemoci

V pátek 11. října v 17 hodin se v Městské knihovně v Českém Krumlově koná beseda „Stačí medikace k zotavení?“. U jednoho stolu se setkají psychiatr, terapeutka a člověk s vlastní zkušeností se schizofrenií. Akce je součástí Týdne obyčejného šílenství. Smyslem je podpora lidí s duševním onemocněním.

Podle mého názoru nezní otázka na psychofarmaka ano či ne, ale spíše komu, kdy, jak, co, a kolik,“ uvádí psychiatr Jan Bečka. Společně s Bečkou budou hlavními hosty besedy terapeutka Markéta Masopustová a Jindřich Jašík, který má vlastní zkušenost se schizofrenií.

„Mám diagnostikovanou paranoidní schizofrenii. Medikace mi pomohla k návratu do běžné reality. Sám sobě, mým blízkým a možná i celému vesmíru vděčím za to, že jsem se v této realitě dokázal udržet i po vysazení léků,“ říká Jindřich Jašík. O tom, jak mu nemoc zasáhla do života a co pomohlo k zotavení, napsal knihu Cesta ze schizofrenie.  

Alternativní léčbu bez užívání medikace považuji za možnou, v některých případech i přínosnou. Ovšem náročnou personálně a organizačně,“ je přesvědčen psychiatr Bečka. „Setkal jsem se bohužel i s ´diletantskými´ pokusy o její aplikaci, následky jsem byl nucen napravovat, a byla to práce dosti náročná. To mne vede k opatrnosti,“ dodává Jan Bečka.

Besedy se zúčastní také terapeutka Markéta Masopustová. S lidmi, kteří mají vlastní zkušenost se schizofrenií, bipolární poruchou či těžšími formami depresí spolupracuje 10 let. Při terapii s lidmi s duševním onemocněním se zaměřujeme na jejich prožitky, vztahy i celou osobnost. Je to trochu jako skládání puzzle vlastního portrétu a jeho okolí. Když se alespoň trochu daří, přináší klientům vnímání jistějšího a bezpečnějšího světa,“ vyjmenovává Masopustová. „Nejčastějšími tématy jsou vztahy s nejbližšími a s okolím, a to i s těmi, kteří jim vstoupili do života s jejich nemocí – odborníky. Často mluvíme o pocitu jistoty a smyslu života,“ dodává.

Podobné složení hostů měla i beseda 8. října v Českých Budějovicích. Na sto padesát návštěvníků z řad široké veřejnosti do posledního místa zaplnilo nejvyšší patro nově opravené restaurace Solnice na Piaristickém náměstí

Tisková zpráva

Štítky Fokus, schizefrenie, duševní onemocnění, debata, Jan Bečka, Český Krumlov, schizofrenie, nemoc

V Krumlově se bude debatovat o tom, zda stačí medikace k zotavení z duševní nemoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.