Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejlepším jihočeským městem pro byznys za 10 let je Písek

Jihočeským Městem pro byznys desetiletí je Písek. Na druhém místě se v Jihočeském kraji umístil Jindřichův Hradec, třetí je Třeboň. Jde o výsledky srovnávacího výzkumu analytické agentury Datank, která města a obce s rozšířenou působností hodnotí dlouhodobě. Řekl dnes za organizátory David Pavlát.

Písek zvítězil díky kombinaci vstřícného přístupu veřejné správy k podnikatelům a kvalitním podmínkám pro byznys. Město s 30 tisíci obyvateli skončilo v soutěži za posledních deset let pětkrát první. V roce 2010 bylo nejlepším městem pro byznys z celé České republiky.

„Vynikajícím dlouhodobým výsledkům vděčí Písek především vysokému podílu malých a středních firem, stejně jako kvalitnímu odbornému školství. Radnice se může dlouhodobě pochlubit vysokou likviditou, vysokým podílem kapitálových výdajů a dobrou komunikací s podnikateli,“ uvedl Pavlát. V Písku je i průmyslová zóna, v níž sídlí firmy, jež dodávají automobilkám.

Písecká starostka Eva Vanžurová dnes řekla, že město s firmami spolupracuje, pořádá setkání, Vanžurová každý rok podniky navštěvuje. Setkávají se i zástupci firem a škol. „V tom vidím nedostatek, protože školy dnes stále ještě učí to, co firmy příliš nepotřebují. Snažíme se studentům domluvit praxe v průmyslové zóně,“ řekla starostka.

V zóně je teď jediný volný pozemek. Negativa průmyslové zóny jsou, jak řekla starostka, problémy s chováním agenturních zaměstnanců. Za kladný příklad označila spolupráci s firmou Faurecia, která jako kmenové pracovníky zaměstná 200 Srbů, nahradí právě agenturní zaměstnance.

„Každé dva měsíce se scházíme s firmou, abychom zjistili, jaké jsou požadavky, jestli nejsou problémy s chováním. Měli jsme požadavek, aby přišly rodiny, protože pokud nejsou muži osamoceni, musí trochu sekat latinu,“ řekla Vanžurová.

Jindřichův Hradec rovněž v průzkumu opakovaně obsazoval na jihu Čech přední příčky. Podle analytiků má v kraji nejlepší webové stránky, co se týče podnikatelského obsahu, a nejnižší míru dluhů. Třeboň je úspěšná díky tomu, že má vysoké kapitálové výdaje a dostupnou lékařskou péči.

Ve srovnání krajů byly jižní Čechy nejúspěšnější v letech 2010 a 2013, kdy se tři města umístila v první desítce ze všech v ČR. Analytici zkoumají podnikatelské prostředí a přístup úřadů k lidem. Automaticky je do výzkumu zapojeno 205 měst a 22 městských částí Prahy.

Autoři | Foto mesto-pisek.cz

Štítky správa, hospodářství, firmy, ocenění, Jihočeský kraj, Písek, podnikání, David Pavlát, Jindřichův Hradec, Třeboň, Česko, průmyslová zóna, Faurecia, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším jihočeským městem pro byznys za 10 let je Písek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.