Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jihočeském kraji zítra nebude učit přes sedm desítek škol

Ve více než sedmi desítkách jihočeských mateřských, základních a středních školách se zítra nebude učit. Zúčastní se stávky kvůli navýšení mezd pracovníků ve školství. Většina škol však zachová normální režim. Odbory se chtějí stávkou domoci vyššího růstu platů.

„Ten počet není konečný a je dost možné, že se ještě navýší. Přesné údaje o tom, kdo všechno stávkuje, budeme mít až ve středu dopoledne,“ řekla za jihočeské školské odbory Eva Soukalová.

V kraji jsou tři stovky mateřských, dvě stovky základních a asi stovka středních škol. Například v Českých Budějovicích bude stávkovat pět mateřských a šest základních škol. „Požadavek odborů na zvýšení platů ve školství je legitimní, školství je v tomto směru dlouhodobě podfinancováno, ale nutno dodat, že vázne způsob vyhlášení stávky. Vše je moc narychlo a trošku se zapomnělo na rodiče, kterým nemá kdo hlídat děti a mohou se tak dostat do poměrně složité situace,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko.

Některé velké firmy v Jihočeském kraji nepočítají s tím, že by se ve středu nějakou formou postaraly o děti svých zaměstnanců. „O možnosti, jak zaměstnancům v této situaci vyjít vstříc a pomoci jim vyřešit případné problémy s hlídáním dětí, jsme neuvažovali. Navíc pro tento účel nedisponujeme ani vhodnými prostory, ani pracovníky,“ řekla mluvčí mlékárny Madeta Marta Faktorová. Madeta má asi 1 500 zaměstnanců. Žádné opatření kvůli stávce neplánují ani podniky Bosch nebo Viscofan.

Naopak zázemí pro děti zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín společnost ČEZ připravila. „Upravila provoz infocentra, aby sem rodiče mohli alespoň na čas umístit své děti. Průvodkyně mají pro děti nachystány různé aktivity a soutěže v zámečku i okolním parku,“ řekl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, stávka, odbory, mzdy, Jihočeský kraj, školství, Madeta, Viktor Vojtko, České Budějovice, Robert Bosch GmbH, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

ŠKOLSKÉ ODBORY vyjednaly 8% zvýšení platu do výplat a 2% do tarifu . A ted proti tomu stávkuje 10% škol to je fakt ŮSMĚVNÉ .....

Středa, 6. listopadu 2019, 18:40Odpovědět

V Jihočeském kraji zítra nebude učit přes sedm desítek škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.