Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Národní park Šumava se kvůli ceně dřeva dostal do finančních potíží

Šumavský národní park se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží. Podle informací ČTK park potřebuje peníze na mzdy pro své zaměstnance. Zřizovatel parku, ministerstvo životního prostředí, parku poskytne mimořádný příspěvek 30 až 40 milionů korun, řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Národní park Šumava je v hospodaření z největší části závislý na výnosu z prodeje dřeva. Jeho cena však v následku kůrovcové kalamity klesla až o 50 procent. ČTK požádala o vyjádření k ekonomické situaci i šumavský park, ten však odkázal na stanovisko ministerstvo životního prostředí jako svého zřizovatele.

Podle Pospíšilové ministerstvo poskytuje příspěvkovým organizacím částku na pokrytí rozdílu mezi náklady a výnosy. „Letos jsme Správě (šumavského parku) vyplatili 169 milionů korun, do konce roku jí dle odhadů poskytneme ještě extra příspěvek cca 30 až 40 milionů korun,“ uvedla Pospíšilová.

S ohledem na nastalou situaci park nemá zajištěný rozpočet na příští rok. Chybí mu na provoz částka v řádu desítek milionů korun. Pospíšilová uvedla, že ministerstvo životního prostředí v posledních letech poskytovala ročně příspěvek parku ve výši 110 až 170 milionů korun.

Národní park Šumava ke konci roku 2018 zaměstnával 287 lidí. Loni na mzdy vynaložil 103 milionů korun. Průměrný plat zaměstnance v parku činil 30 110 korun. Všechny údaje vyplývají z výroční zprávy zveřejněné na webu organizace. Z těžby dřeva park loni získal 313 milionů korun, když v průměru prodal metr krychlový za 1 219 korun.

Národní park na letošek plánoval těžbu 140 tisíc krychlových metrů dřeva. Loni pokácel 250 tisíc krychlových metrů dřeva, víc než v předchozích letech.

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky Česká republika, příroda, správa, lesy, Šumava, Národní park Šumava, dřevo, ministerstvo životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava se kvůli ceně dřeva dostal do finančních potíží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.