Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přechod Merkuru přes Slunce budou moct lidé sledovat v budějckém planetáriu

V pondělí 11. listopadu bude za jasného počasí možné pozorovat vzácný jev přechodu planety Merkur přes Slunce. Událost vypukne pět minut po půl 2, kdy Merkur vstoupí mezi Slunce a Zemi a jeho silueta bude až do soumraku pozorovatelná na pozadí slunečního kotouče. Celý úkaz budete moct pozorovat v budějckém planetáriu.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice proto pořádá pozorování přechodu Merkuru přes Slunce v začátku úkazu. Otevřeno bude od 13:15.

Za jasného počasí budou moci návštěvníci využít historického dalekohledu v kopuli nebo se podívat přenosným přístrojem na terase. Akce potrvá  závislosti na pozorovacích podmínkách zhruba do 14:45. Po čtvrté hodině odpolední Slunce zapadá za obzor, ještě dříve však bude zastíněno vzrostlými stromy parku v okolí Hvězdárny. Vstup na tuto akci je zdarma, bez rezervace.

Zbytek raritní podívané se bude odehrávat mimo naše zorné pole až do večerních hodin a planeta v podobě černého puntíku se bude sunout před kotoučem naší mateřské hvězdy až do 19:04. Další přechod Merkuru před Sluncem proběhne až 13. listopadu 2032 a v České republice bude pozorovatelný nad obzorem v celém průběhu.

Bezpečné sledování

Ať budete úkaz sledovat pomocí dalekohledu či bez něho, nesmíte zapomenut na svoji bezpečnost. V opačném případě si můžete trvale poškodit zrak. Nejvhodnější je proto chránit se dobrým filtrem. Ideální jsou speciální brýle pro pozorování Slunce, vhodnou náhražkou je temný svářečský filtr nebo sklo. Případně si lze Slunce dalekohledem promítnout na bílou plochu.

Štítky hvězdárna, planetárium, Merkur, Slunce, Země, České Budějovice, Česko

Přechod Merkuru přes Slunce budou moct lidé sledovat v budějckém planetáriu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.