Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Temelín bude kontrolovat turbínu prvního bloku

První výrobní blok operátoři odpojili od přenosové sítě. Důvodem bylo zvýšené chvění turbosoustrojí, velmi pravděpodobně v důsledku kolísání venkovních teplot. Práce nijak nesouvisí s primárním, tedy jaderným okruhem.

Zvýšené chvění některých částí parní turbíny prvního bloku zaznamenali operátoři o víkendu. Aktuálně je turbogenerátor odstaven a reaktor na třiceti procentech výkonu. „Ještě dnes provedou odborníci na turbíně první část kontrol. Další kontroly budou probíhat po vychlazení turbíny a odstavení reaktoru. Od jejich výsledků se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě," řekl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Šedesát metrů dlouhé turbosoustrojí se skládá z jednoho vysokotlakého dílu, tří nízkotlakých a generátoru. Váží dva tisíce tun a rotor se za vteřinu otočí padesátkrát. Obvodová rychlost nejdelších, lehce přes metr dlouhých lopatek, je 2 500 kilometrů za hodinu, tedy přibližně dvakrát více než je rychlost zvuku. Technici ji musejí vyvážit s přesností na desetiny milimetrů. Vzdálenost mezi Prahou a Temelínem by překonala za tři minuty.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, blok, odpojení, Českobudějovicko, turbína, kontrola, Jaderná elektrárna Temelín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín bude kontrolovat turbínu prvního bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.