Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lipenští vodní záchranáři budují loděnici za téměř 1,5 milionu korun

Lipenští vodní záchranáři letos vyjížděli ke 160 zásahům, ve srovnání s loňskem se jedná o zhruba deseti procentní nárůst. Momentálně dokončují stavbu loděnice za 1,5 milionu korun.

Téměř 1,5 milionu korun bude stát nová loděnice, kterou si staví v Dolní Vltavici lipenští vodní záchranáři. Ti u naší největší vodní nádrže zachraňují tonoucí i ty, kteří potřebují pomoc na břehu. V nové budově budou mít uskladněné lodě a také materiál, který potřebují k výkonu své služby.

„Náš majetek budeme mít konečně perfektně chráněný pod zámkem. Navíc bude pod střechou a v teple, takže nebude docházet k jeho znehodnocení,“ uvedl velitel lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček s tím, že až do této doby tu žádnou loděnici neměli a lodě museli odvážet pryč. Také již se snad nebude opakovat situace z roku 2016, kdy zde neznámý lupič ukradl motor k lodi a způsobil škodu za více než 750 tisíc korun.

Loděnice je „nalepená“ na budovu v Dolní Vltavici, ve které dnes lipenští vodní záchranáři sídlí a kde drží své služby. Ty jsou v červnu a v době letních prázdnin 24 hodinové, od září se snižují. V ostatních měsících pak  funguje záchranný tým, který je připravený k zásahu, ale na místo přijíždí z místa bydliště, případně ze svého zaměstnání.

„Loděnice stojí. Zcela hotová by měla být do konce tohoto roku,“ uvedl Bukáček. Na stavbu loděnice přispěl Jihočeský kraj, Nadace ČEZ a další firmy a soukromé subjekty. Velkou část si pak zahradí vodní záchranáři z vlastních prostředků, které si vydělali například pořádáním kurzů první pomoci a teambuildingů pro různé firmy.

Letos mají záchranáři za sebou náročný rok, kdy vyjížděli ke 160 zásahům ať již se odehrály přímo na vodě nebo na břehu. V celkovém počtu zásahů se jedná o zhruba deseti procentní nárůst.

Během léta nejčastěji vyjížděli k převráceným jachtám a rybářům. „Nejohroženější skupinou jsou pak rybáři, ke kterým vyjíždíme nejčastěji,“ říká Bukáček. Podařilo se jim zachránit pět osob v přímém ohrožení života, kteří by bez okamžitého, profesionálního a rychlého zásahu nepřežili. Třem lidem již ale pomoc nedokázali.

Smutnou zajímavostí je i skutečnost, že ke všem utonutím došlo na Lipně během jednoho týdne, dva přišli o život během jednoho dne. Jednalo se o staršího rybáře, plavce a malého chlapce, který se utopil v bazénu v okolí Lipna.

„Lipenští záchranáři jsou nedílnou součástí lipenské komunity a kromě toho, že zachraňují životy organizují v regionu řadu aktivit pro děti a mládež zaměřené na prevenci bezpečného pobytu u vody, poskytování první pomoci a v dovednostech pobytu v přírodě. Stejně tak pořádají kurzy vodní záchrany, poskytování první pomoci, přežití a činnosti v krizových situacích pro dobrovolné hasiče, zaměstnance bazénů a wellness podniků,“ vyzdvihl další činnost Lipenské vodní záchrané služby Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, jehož jsou záchranáři také členem.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto

Štítky vodní záchranná služba, Lipno, stavba, loděnice, první pomoc, Dolní Vltavice, Jiří Mánek, Vodní nádrž Lipno, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenští vodní záchranáři budují loděnici za téměř 1,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.