Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Budějc vyrazilo speciálním vlakem na Letnou přes 100 lidí

Více než stovka lidí vyrazila dnes dopoledne zvláštním vlakem z Českých Budějovic do Prahy, kde se odpoledne zúčastní demonstrace na Letné. Jedná se o jediný speciální železniční spoj, který dnes do hlavního města kvůli této akci vyjel. Za organizující iniciativu Společně udržme demokracii to řekl Tomáš Kuboušek. Souprava měla tři vagony a cestující zabrali všechna místa k sezení, někteří stáli i v uličkách.

Zatímco z jiných míst republiky vyrazily na Letnou speciální autobusy, Kuboušek od začátku uvažoval o železnici. „Při červnové demonstraci v Praze jsme také vypravovali autobusy. Ale bylo to složité s tím, abychom naplánovali všechny zastávky a lidé mohli přistupovat. V případě vlaku je to jednodušší, ten má danou trasu,“ řekl. Speciál vyrazil z Českých Budějovic před desátou hodinou a končil v pražských Holešovicích.

Zvláštní vlak zajišťovala soukromá společnost. Kuboušek řekl, že po zkušenostech z června se už neobraceli s nabídkou na státní České dráhy. „V létě jsme se setkávali s určitými obavami od dopravců. Nechtěli například vypravit speciál z důvodu, že by jim pak kraj nemusel dát zakázku na obsluhu některých tratí. Se společností KPT Rail, která nyní vlak zajistila, nebyl žádný problém,“ řekl Kuboušek.

Speciál poveze demonstranty rovněž zpět do Českých Budějovic. Z Holešovic by měl vlak vyjíždět přibližně v sedm hodin večer. „Ani chvilku jsme neváhali, jestli na demonstraci jet. Důvodů protestovat proti premiéru Andreji Babišovi je řada,“ uvedl Kuboušek.

Organizátoři demonstrace z iniciativy Milion chvilek chtějí dnes dát Babišovi ultimátum, vyzvat opoziční demokratické strany k řešení několika problémů a představit svoji vizi do budoucna. Spolek požaduje, aby Babiš buď vyřešil svůj střet zájmů, zbavil se holdingu Agrofert a médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, anebo aby sám odstoupil. Dnes spolek na Letné také zveřejní, k jakému datu požaduje splnění ultimáta. Premiér dříve uvedl, že neuvažuje o tom, že by mu vyhověl, důvody demonstrace nechápe.

Autoři | Foto Michal Orsava

Štítky demonstrace, vláda, právo, železnice, Babiš, justice, Benešová, Jihočeský kraj, České Budějovice, Letná, Praha, Andrej Babiš, Holešovice, České dráhy, Marie Benešová, Agrofert, KPT rail s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Budějc vyrazilo speciálním vlakem na Letnou přes 100 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.