Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chtěl jsem potěšit kolegy v práci, tak jsem vytvořil Budějovánky, říká designer Martin Hrabánek

Martin Hrabánek je jednatřicetiletý Budějčák. Designér, který se snaží pojit kreativu s rozumem. Na otázku, kdo je, se hned rozpovídá o práci, ta je totiž jeho největším koníčkem. I díky svým schopnostem před třemi lety vytvořil pro své kolegy omalovánky, které vtipně pojmenoval Budějovánky. Zobrazují totiž téměř věrohodný model Budějc. Jsou hravé a jsou zadarmo.

„No, jmenuju se Martin a jsem normální Budějčák. Ježíš, na to, kdo jsem, se asi musíš zeptat někoho jiného. Nevím, co odpovědět,“ začíná s rozpaky a smíchem vyprávění designér. Sám o sobě moc mluvit nechce, ale jak přijde dotaz na práci, rozzáří se. „V práci už jsem přišel na to, že musím pořádně poznat toho, pro koho v tu chvíli pracuju. Není to o tom, že dostanu zadání, zavřu se na 15 dní do jeskyně, a pak ze mě něco vyleze. Moje práce musí jasně reflektovat klienta, který se výsledkem spolupráce bude prezentovat,“ říká jistě.

Důvodem naší schůzky byl projekt, který Martin vytvořil před třemi lety. „Vím to přesně, bylo to 15. února 2016. Pracoval jsem ve webovém studiu, byli jsme tam skvělá parta a já chtěl kluky něčím potěšit. Byl jsem tehdy sám v bytě a měl spoustu volného času. Tenkrát hrozně frčely omalovánky New Yorku, tak jsem si říkal, že je to vlastně fajn nápad, který se dá aplikovat všude. Z Googlu jsem si ze satelitního snímku udělal obrázek Budějc a na tabletu jsem to překreslil,“ popisuje, jak vlastně nápad na omalovánky vznikl.

Martin Hrabánek

žije v Budějcích. Živí se jako designér. Potkat ho můžete například na workshopech s Czechitas nebo na přednáškách s místní komunitou Čtvrtkon. Snaží se také natáčet vlogy o grafice, designu a brandu.

Sledovat ho ale můžete i na Facebooku nebo Instagramu.

Po dvou týdnech vylezly Budějovánky. „Klukům se to hrozně líbilo, měli jsme je v kanceláři fakt docela velký a ve volných chvílích jsme je vybarvovali. Časem jsme na Černou věž přimalovali draka, duhu v pozadí, do Stromovky jsme schovávali různé věci,“ vzpomíná Martin.

Jeden čas studio omalovánky prodávalo za výrobní cenu 30 korun, ale nebyl čas se prodeji aktivně věnovat a jak sám Martin říká, finanční zisk nebyl původním záměrem. Po čase Budějovánky objevil v šuplíku a rozhodl se, že jim zkusí znovu vdechnout život. „Bylo to pořád aktuální a přišlo mi škoda, nechat je zapadnout. Zkoušel jsem kontaktovat budějcké infocentrum, jestli by o ně nebyl zájem, ale nikdo se mi neozval. Tak jsem si řekl, že to vystřelím sám za sebe,“

Budějovánky mohli lidé vidět na akci Město lidem, lidé městu, kde je mohli v roce 2016 vybarvovat. Sem tam je Martin vytiskl, schoval někde ve městě a na Facebooku dával indicie, kde je najdou. Časem se mu začali lidé ozývat, kde je seženou, jestli se dají někde vytisknout. „Dali jsme proto s kamarádem Danem Sitkem dohromady web, kam jsme umístili volně ke stažení různé velikosti omalovánek. Tím, že jsou to vektory se to dá roztáhnout do obřích rozměrů,“ vysvětluje Martin.

Budějovánky si může kdykoliv stáhnout na webových stránkách. A pokud začnete vymalovávat, nezapomeňte je na Instagramu označit hashtagem #budejovanky.

Jako správný kritik říká, že to není vůbec precizní práce. „Snažil jsem se alespoň detailně vykreslit třeba různá okna. Vůbec se mi ale nepovedla radnice, ta je fakt tragická,“ směje se. Některé budovy v omalovánkách jsou větší, prý proto, že jsou významnější. Na první pohled vás tedy možná zaujme už zmiňovaná radnice, Černá věž nebo Rabštejnská věž. „Větší jsem udělal i budovu firmy, ve které jsem pracoval,“ přiznává.

Kompletně vymalované Budějovánky ještě neviděl, ale pár zajímavých zpracování se prý objevilo. „Je skvělý, že to není nijak omezený. Viděl jsem to malované vodovkami, jeden kluk to dělal jen černobíle, sem tam si někdo něco přimaluje. Fantazii se meze nekladou,“ říká Martin.

Na otázku, zda by do něčeho podobného šel znovu odpovídá trochu s rozpaky. „Kdyby bylo víc času, tak možná jo. Ale spíš si nacházím volný čas pro jiné věci, které možná víc souvisí s tím, co dělám. Tohle je taková grafika pro zábavu,“ uzavírá Martin Hrabánek s tím, že ale nikdy neříká nikdy. „Jeden kluk už mě lanařil, abych udělal Krumlovánky,“ říká se smíchem.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Martin Hrabánek

Štítky Martin Hrabánek, designer, Budějovánky, omalovánky, design, omalovánka, České Budějovice, Facebook, Instagram, Google, Černá věž, Czechitas, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl jsem potěšit kolegy v práci, tak jsem vytvořil Budějovánky, říká designer Martin Hrabánek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.