Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský Ševětín má obchvat, postavila ho firma těžící kámen

Firma Kámen a písek dnes otevřela v Ševětíně na Českobudějovicku novou silnici Severní spojka, která bude sloužit jako obchvat města. Stavbu financovala, v blízkosti provozuje kamenolom. Jde o druhou část dva kilometry dlouhé silnice, náklady byly 23,3 milionu Kč. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy.

Silnice odvede nákladní dopravu z lomu mimo zastavěnou část městysu. Jak uvedl výkonný ředitel firmy Pavel Fučík, obchvat zlepší životní prostředí a život místních, sníží se emise hluku a prachu z nákladní dopravy.

„Silnice je důležitá. Byla to podmínka pro provozování toho lomu, aby nezatěžoval obec. Obyvatelům prospěje, budou o to méně zatíženi. Bydlím nedaleko, problémy tam byly, je tam hluk, tyto problémy budou eliminované. Je to dobrý krok," řekl krajský radní pro dopravu Jiří Švec (STAN).

První záměr obchvatu Ševětína vznikl v roce 2008. V roce 2016 byla hotová první, 1,1 kilometru dlouhá část silnice za 7,3 milionu. Úsek, který je otevřený ode dneška, stavěla firma Swietelsky stavební od loňského prosince. Měří 900 metrů, práce stály 16 milionů korun a spotřebovalo se 32 tisíc tisíc tun kameniva a 2600 tun asfaltu. Silnice je široká šest metrů.

Firma Kámen a písek se 135 zaměstnanci vlastní v kraji deset kamenolomů. Ševětínský lom dodává i pro stavbu dálnice D3 včetně obchvatu Českých Budějovic a železničního koridoru České Budějovice - Soběslav.

Autoři | Foto

Štítky stavby, silnice, Ševětín, obchvat, okres České Budějovice, Jiří Švec, Starostové a nezávislí, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský Ševětín má obchvat, postavila ho firma těžící kámen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.