Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Anifilm se po 18 letech stěhuje do Liberce, Třeboň už nestačila

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm se po 18 letech stěhuje z Třeboně do Liberce. Pořadatelé oznámili, že v Třeboni už jim nestačily kapacita a zázemí a Třeboň také letos ustoupila od vybudování expozice animovaného filmu a odmítla na stavbu evropskou dotaci víc než 64 milionů korun. Podle třeboňského starosty Jana Váni (ODS) festival potřeboval řádově víc peněz, než jim mohlo město dát. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) řekla, že pořadatelé odmítli nabídku Tábora, aby se festival odehrál tam.

Ředitel festivalu Tomáš Rychecký uvedl, že Třeboň pomohla Anifilmu stát se světovým festivalem. „My se teď potřebujeme posunout dále," doplnil. Liberec o pořadatelství festivalu usiloval, poprvé ho bude hostit příští rok na jaře. Stotisícové město počítá s dlouhodobou spoluprací. „Nebavíme se jen o roce 2020, ale minimálně o dalších pěti letech," uvedl náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Rozpočet festivalu bude téměř 16 milionů korun, Liberec festivalu přispěje 1,5 milionu, stejnou částku dá také Liberecký kraj. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) očekává, že Anifilm městu přinese mezinárodní propagaci a bude mít i ekonomický přínos, když zhruba 10 tisíc návštěvníků bude ve městě využívat ubytovací, stravovací a další služby.

Jihočeský kraj přispěl letos Anifilmu sumou 180 tisíc korun, osmitisícová Třeboň zvýšila dotaci pro festival o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Slatinné lázně navíc připravily rauty v hodnotě 250 korun. Podle třeboňského starosty Váni ale pořadatelé žádali, aby dostali z rozpočtu města 20 procent nákladů. Rozpočet festivalu, na nějž v květnu přijelo víc než 9000 lidí, byl i letos téměř 16 milionů korun.

„Jednali jsme o jejich možném přesunu do Tábora, v Třeboni se nedohodli. S tím souviselo navýšení peněz, ale nakonec nabídka Libereckého kraje byla taková, že se rozhodli odejít. Pro Třeboň je to škoda. Je mi líto, že se nedohodli s městem, nebyl to jen festival, šlo i o ten dům (animace), který chtěli budovat. Tábor jim nabídl prostory, ta nabídka byla zajímavá," řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Podle ředitele festivalu Rycheckého ale z jednání s krajem vyplynulo, že podpora zůstane stejná.

Váňa připomněl, že v roce 2010 přispěl ke vzniku Anifilmu. Rok předtím se pořadatelé festivalu AniFest rozhodli akci přesunout z Třeboně do Teplic. V roce 2014 se festivaly spojily do jednoho s názvem Anifilm. „Dnes bych to komentoval, jako když vám vyroste dítě a odejde. Anifilm vyrostl do rozměrů, kdy už mu začala být Třeboň malá," podotkl starosta.

Letos Anifilm v Třeboni návštěvníkům nabídl víc než 500 soutěžních i doprovodných filmů. Přes 1500 filmových a herních profesionálů se zúčastnilo speciálních přednášek a prezentací. V Liberci se festival poprvé uskuteční příští rok od 5. do 10. května. Program bude výrazně zaměřený na propojení animace s hudbou a zvukem.

Autoři | Foto Archiv Anifilm

Štítky ČR, film, správa, Liberec, festival, Anifilm, Třeboň, Jan Váňa, Ivana Stráská, ČSSD, ODS, Starostové pro Liberecký kraj, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anifilm se po 18 letech stěhuje do Liberce, Třeboň už nestačila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.