Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeské školní jídelny a tábory zaplatily oproti loňskému roku víc pokut

Jihočeské stravovací provozovny, které vaří dětem ve školách i na letních táborech, musely letos od ledna do října zaplatit 28 pokut, celkem 65 tisíc korun. Je to meziročně víc. Loni to bylo za celý rok 23 sankcí za 40 500 korun. Za nárůst mohou dva případy, při kterých jídelny, které vařily pro děti na táborech, musely potraviny zlikvidovat.

Plnění hygienických požadavků se ve školních jídelnách zlepšuje. „My se při kontrolách zaměřujeme i na plnění nutričního doporučení a pestrosti stravy pro děti. V Jihočeském kraji většinou selže lidský faktor," řekla Romana Fürstová z krajské hygienické stanice.

V jihočeských školních jídelnách letos udělali hygienici od ledna do října 343 kontrol. Mezi nejčastější závady patří stavebně technický stav, jako když neteče teplá voda u umyvadel ve vytloukárně vajec. Dále neoznačené rozpracované pokrmy, uchovávání vařených těstovin, prošlé suroviny, plísně ve výdejní ohřívací vaně, zbytky jídel skladované v lednicích na svačiny nebo opětovné zamražení masa. „V menších obcích se občas stane, že přivezou větší kusy masa, odřežou kousky a zase to zamrazí,“ řekla Fürstová.

Problémem je i to, když kuchařky míchají saláty v dětských vaničkách nebo do nich nalévají čaj. „Pochopím ji ještě na banány při výdeji, tam se nic s ničím nedotýká, nebo na neoškrábané brambory. Ale nejsou to plasty do potravinářského průmyslu,“ řekla hygienička.

Autoři | Foto Šárka Kotzinová

Štítky potraviny, zdraví, školy, kontrola, hygiena, České Budějovice, školní jídelna, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské školní jídelny a tábory zaplatily oproti loňskému roku víc pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.