Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ludvík Pilbauer, sokol a podnikatel

Milí přátelé, když zavzpomínám na své dětství, vybaví se mi v paměti jen dva domy, které měly na sobě jméno majitele. Jeden stojí naproti výstavišti a velkými písmeny tam bylo napsané Ludvík Pilbauer. Budova stojí, ale nápis pohltil čas. Druhý dům je v Trhových Svinech a zde se vyjímalo plasticky vyvedené jméno Frant. Roule. Nápis je tam dodnes a můžete si to zkontrolovat, až někdy pojedete do Novohradských hor.

S Milanem nás zajímala historie rodu Pilbauerů a myslím, že budete překvapeni, co jsme zjistili. Pilbauerů neběhá po Budějovicích tolik, takže vypátrat Bronislava Pilbauera nebyl žádný problém, zvláště když se jedná o mého spolužáka ze základní školy.

Praděda Broňka se narodil v roce 1881 a jako učeň se dostal do Budějovic. Byl úspěšný a v poměrně mladém věku založil prosperující velkoobchod s potravinami a lihem. Ten právě sídlil v rohovém domě naproti výstavišti. Zajímavostí je, že to byl první dům s vodovodem ve Čtyřech Dvorech. V podkroví byla nádrž, kam se čerpala voda. Ta potom zásobovala jednotlivé patra, ale hlavně výrobnu lihovin, kde bylo potřeba vody velké množství.

Ludvík Pilbauer byl sportovec a vypracoval se až na náčelníka sokolů ve Čtyřech Dvorech. Místní sokolovna, kterou ještě dnes využívají malí, i velcí je jeho dílo. Na její stavbu přispěl velkou částkou peněz. Sokolové cvičili v nových prostorách, ale postupem doby se začalo pomalu nad Čechy smrákat. Přišel Hitler se svými vojsky. Po obsazení Budějovic Ludvík Pilbauer se svým synem pomáhali rodinám sokolů, které se ocitli v nouzi. Bohužel, tato činnost se donesla na gestapo a oba muži byli zatčeni a zemřeli v roce 1943 v koncentračním táboře Osvětim. Až půjdete někdy kolem čtyřdvorské sokolovny všimněte si pamětní desky, která oba muže připomíná. Zavzpomínejte na ně, protože si to zaslouží.

Ludvík Pilbauer, měl talent, talent na psaní kronik. Podívejte se, jak krásně zpracoval kroniku svého rodu. S velkou úctou jsme s Milanem v útlém spisu listovali a fotili. Smutné je, že nejrozsáhlejší kroniku, kterou Ludvík Pilbauer vytvořil, kroniku čtyřdvorských sokolů před nacisty ukryl tak dobře, že ji po válce již nikdo nenašel.

Bronislava Pilbauera, pravnuka Ludvíka můžete znát jako jednu z vedoucích osobností budějovického nohejbalu. V současné době se snaží o prosazení stavby nové nohejbalové haly. Krev se holt nezapře.

Milí čtenáři, omlouváme se za naše odmlčení. Milan si užíval dovolené v Chorvatsku a já jsem také cestoval. Vydal jsem se do daleké Persie. Nyní však již obnovíme pravidelný čtrnáctidenní interval našich příspěvků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky objektivem, perem, Martin Maršík, Milan Binder, České Budějovice, dům, Novohradské hory, kongresové centrum, Adolf Hitler, Írán, Česko, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ludvík Pilbauer, sokol a podnikatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.