Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová vyhláška k nočnímu životu v Budějcích je hotová. Schválit ji musí zastupitelstvo

Noční život v Budějcích byl nějakou dobu v ohrožení. Důvodem byl hluk a nepořádek, který se pojil s noční zábavou v centru města. Lidé formou petice požadovali, aby radnice situaci řešila. Vznikla pracovní skupina, která se problémem zabývala. Do nápravy se pustili i majitelé podniků v centru. Výsledkem několikaměsíční práce je upravená vyhláška, která by měla problém vyřešit. Podle radnice dramaticky noční život neovlivní.

Problém s hlukem v lokalitách, kde se nacházejí noční kluby a restaurace, začalo město řešit už v dubnu. Jednání byla reakcí na petici, kterou sepsali obyvatelé ulice Dr. Stejskala. Nelíbil se jim častý hluk a nepořádek, který způsobovali někteří zákaznici podniků v centru města. „Tady není večer, aby se něco nedělo. A to nejsou jen nějaké hlasité party. Rvačky, křik, policie, záchranka. Opravdu to není příjemné,“ popsala v březnu situaci obyvatelka ulice Dr. Stejskala.

Město proto začalo situaci řešit. „Vytvořili jsme pracovní skupinu, jejíž součástí byli také zástupci provozovatelů různých nočních klubů a podniků, městské policie a další,“ popsal průběh první náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Řešení situace se ale pokusili najít i sami provozovatelé klubů. V květnu vznikl projekt „Chceme noční Budějce“, který měl zákazníky podniků upozorňovat na to, že pokud bude v ulicích před provozovnami hluk a nepořádek, vznikne vyhláška, který omezí noční život ve městě.

Celá akce trvala několik měsíců, následně ji pracovní skupina vytvořená městem vyhodnotila. „Já osobně jsem byl příjemně překvapen, že řada provozovatelů spolupřijala odpovědnost za to, jak to v Budějcích večer a v noci vypadá. Podle statistik, které máme k dispozici od městské policie, se situace zlepšila. Mimochodem i proto, že dochází k velmi intenzivní komunikaci mezi zástupci provozoven, městské policie a dalšími,“ zhodnotil Thoma.

Definitivní verze vyhlášky

Po celkovém vyhodnocení vytvořila rada města definitivní verzi vyhlášky, která podle Thomy nemění nic na parametrech uzavírací doby podniků. Až na pět vybraných ulic nebo jejich úseků. „Součástí vyhlášky byla i příloha, která jmenovala pět ulic nebo jejich úseků, na které ta vyhláška dopadne. Sdělovat je ale zatím nebudeme, protože se vší vážností o ní rozhodne až zastupitelstvo města,“ dodal Thoma.

Na vybraných místech by měla být otevírací doba upravena tak, že ve všední dny bude zavřeno ve 24 hodin, následuje – li den pracovního volna, může být otevřeno až do 2 hodin ráno. Podle Thomy se bude vyhláška každoročně vyhodnocovat a reagovat na to, jak se situace ve městě vyvíjí.

Definitivní verzi, kterou připravila rada města, bude schvalovat ještě zastupitelstvo na svém příštím jednání. To je naplánované na 9. prosince.

Čtete také:

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky noční klid, vyhláška, noční život, zábava, České Budějovice, hluk, Juraj Thoma, obecní policie, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Bayerl

Není to problém pouze centra. Na Lidické tř. 68 je přímo mezi panelovými domy nonstop Cotton Bar. Když se třikrát v týdnu pořádně nevyspíte kvůli debatním kroužkům alkoholem posilněných jedinců, kteří jak jinak nejintenzivněji a v emocích diskutují venku před barem, pak je něco špatně. Svoboda jednoho nesmí překročit právo druhého a to se evidentně v těchto případech děje. Pomůžou snad jen špunty do uší. Kdy je začneme fasovat?

Čtvrtek, 28. listopadu 2019, 19:35Odpovědět

Nová vyhláška k nočnímu životu v Budějcích je hotová. Schválit ji musí zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.