Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

I přes vlhký listopad zůstává hlavně jih Čech postižený suchem

I přes poměrně vlhký a mlhavý listopad zůstávají převážně v Čechách místa, kde přetrvává velké zemědělské sucho, tedy v půdě do jednoho metru. Nejvíce jsou postižené jižní Čechy a jižní část Plzeňského kraje. Naopak Morava a velká část Čech nepociťuje sucho vůbec, vyplývá z mapy, kterou zveřejnili tvůrci portálu InterSucho na stejnojmenném portálu tento týden. Předpovědi pro nejbližší dny jsou s ohledem na srážky spíše nepříznivé.

V jižních Čechách je na menším území zaznamenaný druhý a třetí nejhorší stupeň ze šesti, ve většině kraje panuje mírné či počínající sucho. Mnohem horší situace, která přetrvává z léta, je v hlubší vrstvě od 40 do 100 centimetrů. „Jedná se o pás táhnoucí se od severní Šumavy, přes Táborsko, Třeboňsko až po Novohradské hory," uvedli vědci v aktuálním komentáři. Alespoň počínajícím suchem v hlubší vrstvě je postižena třetina území republiky. Kromě zmíněných území jde i o Polabí. „Dlouhodobě vnímáme problém zejména v oblasti severozápadně od Prahy, Třeboňska a Strakonicka. A prognóza na další dva měsíce není příliš optimistická," píše se v komentáři.

Míra sucha se určuje jako poměr aktuálního stavu k průměrnému stavu za roky 1961 až 2010.

Jižní Čechy jsou postižené i kvůli tomu, že na rozdíl od většiny republiky zde alespoň průměrně pršelo podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu naposledy v květnu. Od té doby se úhrny srážek pohybovaly proti letům 1981 až 2010 kolem 80 procent. Celkově se v Česku úhrny za srpen, září a říjen pohybovaly blízko průměru. Například v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji však byly úhrny v těchto měsících vždy nadprůměrné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlhko, sucho, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Česko, Morava, Plzeňský kraj, CHKO Třeboňsko, Český hydrometeorologický ústav, Šumava, okres Tábor, Praha, Polabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes vlhký listopad zůstává hlavně jih Čech postižený suchem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.