Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj zažádá o dalších 119 milionů na kotlíkové dotace. Zatím schválil 1262 žádostí z třetího kola

Jihočeský kraj zatím dostal ve třetím kole dotací na výměnu kotlů 5812 elektronických žádostí. Úřad žádosti kontroluje, radní už schválili dotace pro 1262 žádostí. Další projednají při příštích zasedáních. Díky výzvě ministerstva životního prostředí Zelená úsporám může kraj zažádat o další peníze na výměnu kotlů.

Ve třetím kole dotací na výměnu starých kotlů rozdělí kraj 302 milionů korun, vyhoví tak 2650 lidem. V předchozích kolech to bylo 600 milionů korun mezi zhruba 6000 lidí. V současné době je kompletně ukončeno a finančně vypořádáno první kolo kotlíkových dotací a jsou administrovány poslední žádostí z druhého kola.

Spuštění třetího kola doprovázely problémy s příjmem žádostí. Jihočeskému kraji totiž pod náporem žádostí kolaboval počítačový systém. Podle některých médií ovlivnila rozdělování dotací skupina lidí. Státní fond životního prostředí (SFŽP) ale dění zkontroloval a třetí výzvu nezrušil. Nebyla podle něj diskriminována určitá skupina žadatelů, uvedl ale, že kraj zvolil nedostatečné zabezpečení a podcenil zájem o dotace.

O další peníze na žádosti o výměnu zastaralého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, může kraj požádat díky výzvě ministerstva životního prostředí (MŽP) Nová zelená úsporám. MŽP vyhradilo sumu 1,5 miliardy korun, na Jihočeský kraj připadá 119,7 milionu. Žádost o tyto peníze podá kraj poté, co záměr schválí 12. prosince zastupitelé.

„Z částky určené pro Jihočeský kraj, tedy z necelých 120 milionů korun, bude možné proplatit dalších přibližně 1060 žádostí," uvedl David Hocke z kanceláře hejtmanky. Podle něj se tak dostane na ty, kteří byli ve třetím kole kvůli nedostatku peněz zařazeni do zásobníku žádostí. MŽP na výzvu Nová zelená úsporám využije finance z výnosů emisních povolenek.

Čtete také:

Autoři

Štítky Jihočeský kraj, kotlíková dotace, dotace, žádost, peníze, Státní fond životního prostředí, Zelená úsporám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zažádá o dalších 119 milionů na kotlíkové dotace. Zatím schválil 1262 žádostí z třetího kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.