Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyhláška o nočním životě omezí jen pět ulic v Budějcích. Čtyři z toho v centru

Omezení otevírací doby nočních podniků se nakonec bude týkat jen některých ulic v Budějcích. Zastupitelstvo na svém jednání odsouhlasilo vyhlášku, která vymezuje čtyři ulice v centru a jednu ulici na sídlišti Šumava, kde bude otevírací doba regulovaná. Vyhlášce předcházel několikaměsíční zkušební režim, z jehož výsledků dokument vychází.

Omezení se bude týkat čtyř ulic v historickém centru a jedné ulice na sídlišti Šumava. Jde o část ulice Karla IV., Širokou ulici v úseku Biskupská až Dr. Stejskala, konec Krajinské ulice (křížení Na Mlýnské stoce – Na Sadech), Piaristickou ulici v úseku České a Krajinské. Na Šumavě jde o ulici J. Opletala v úseku Branišovská  – Sokolská.

Konkrétní lokality vzešly z několikaměsíčního zkušebního provozu projektu Chceme noční Budějce. Ten vytvořili majitelé podniků v centru, kteří chtěli vzniku vyhlášky omezující otevírací dobu podniků předejít. Podle koordinátora projektu Pavla Halvy se prostřednictvím programu podařilo nastavit systém večerního provozu podniků ve městě a snížil se také počet volajících ohledně rušení nočního klidu. 

Jeho slova potvrdil i náměstek primátora Juraj Thoma. „Ze statistiky, kterou měla rada města k dispozici, se mohlo konstatovat, že zatímco v období začátku roku měla policie 333 výjezdů ve zhruba 12 lokalitách, po vyhodnocování programu počet výjezdů klesl na polovinu (přesně 162 výjezdů pozn. redakce) a snížil se také rozsah lokalit, kde k problémům dochází, na pět,“ vysvětlil Thoma.

Podle Halvy přijaly podniky v programu hned několik opatření. „V jednom z barů byl například namontován venkovní měřič hluku, který upozorňoval obsluhu podniku, že dochází k rušení, některé podniky přistoupily na stavební úpravy a další,“ řekl koordinátor projektu.

Lokality, ve kterých se ale situace nezměnila, čekají omezení v podobě nové vyhlášky. Ve všední dny budou muset podniky v daných ulicích zavřít ve 12 hodin, v pátek, sobotu a před svátky nejdéle ve 2 hodiny ráno. „Ve všech (nejen těchto) sledovaných lokalitách bude pokračovat intenzivní práce městské policie v součinnosti s magistrátem,“ uvedlo Hnutí Občané pro Budějovice na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky noční klid, vyhláška, noční život, zábava, České Budějovice, Šumava, projekt, Karel IV. Lucemburský, Juraj Thoma, Na Sadech, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhláška o nočním životě omezí jen pět ulic v Budějcích. Čtyři z toho v centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.