Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Otočená socha

Zajímalo by mne, kolik „Budějovičáků“ ví, že se v našem městě otočila socha. Stalo se to již před sedmi lety, ale málokdo si toho všiml. Zatím jsem Vám ale neřekl, o jakou sochu se jedná. Takže, pokud půjdete po levém břehu Malše u krajského soudu, přibližně uprostřed mezi Železným a Zlatým mostem stojí socha sv. Jana Nepomuckého. V době, kdy se rekonstruoval Zlatý most u Jihočeského divadla, zazněl názor, že by bylo vhodnější, kdyby se patron vod a mostů díval na řeku. Původně totiž pohled sv. Jana Nepomuckého směřoval na krajský soud. Jak bylo řečeno, tak se i stalo.

Jakou má socha historii? Tady jsem čerpal z nové knihy Daniela Kováře a Milana Bindera „Kapličky, sochy a křížky – drobná sakrální architektura na území města Českých Budějovic“. Co tedy zjistil o soše Daniel Kovář: „Roku 1722 se v Budějovicích konala vel­ká osmidenní slavnost, věnovaná Janu Nepomuckému, a spojená mimo jiné se slavným procesím, jehož se zúčastnili pří­slušníci řemeslných cechů. Nepochybně to mezi zdejšími měšťany prohloubilo úctu ke středověkému mučedníkovi. Nejspíše v důsledku této události dal koželuh Vít Gruber v červnu 1723 na most před Krumlovskou branou (Zlatý most) zřídit kamennou svatojánskou sochu, kterou 11. července vysvětil děkan J. V. Schwantle v rámci kájovské pouti. Autorem plastiky byl Josef Dietrich, podstavec zhotovil kameník Zachariáš Horn. Roku 1899 obec nechala sochu sv. Jana Nepomuckého opravit a přemístit na Krumlovské aleje, brzy poté se ocitla před nově postavenou budovou soudu, jen několik desítek metrů od své původní polohy.“ Tolik Daniel Kovář.

Jsme v adventním čase a rychlým tempem se blíží čas vánoční. Pokud Vás zajímá historie našeho města, zajděte do knihkupectví a prolistujte si citovanou knihu. Třeba Vás zaujme a můžete si ji přát pod stromeček.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, perem, objektivem, socha, Jan Nepomucký, Zlatý most, Jihočeské divadlo, Daniel Kovář, Malše, krajský soud v Česku, Josef Dietrich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Otočená socha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.