Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Václava Havla vzpomínalo se svíčkami v Budějcích několik desítek lidí

Osm let uplynulo dnes od smrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Smutné výročí si, stejně jako na jiných místech republiky, připomínali lidé i v Budějcích. Zhruba padesát jich při setkání na náměstí Přemysla Otakara II. vytvořilo z hořících svíček obrazec ve tvaru srdce. Odtud se přesunuly do Rabenštejnské věže, kde probíhalo čtení z prezidentova díla.

Před osmi lety, v neděli 18. prosince 2011, politik, dramatik a někdejší disident Václav Havel zemřel ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova. Jeho smrt si lidé připomínali po celé republice. Na náměstí Přemysla Otakara II. lidé vytvořili ze svíček srdce a uvnitř něj znázornili iniciály prezidentova jména. Pod bustou Tomáše Garrigua Masaryka byla i fotografie Václava Havla. Zúčastnili se studenti, senioři i lidé v produktivním věku.

„Vnímáme to, že sílí tendence, které se snaží 'okopávat kotníky' Václavu Havlovi, liberální demokracii. Stává se to oblíbenou zábavou různých trollů. Jediná platná odpověď na tyto internetové hejty je aktivita venku, že někomu stojí za to přijít na náměstí a připomenout si Václava Havla," řekl Tomáš Trantina.

Na setkání navázal program v Rabenštejnské věži, veřejné čtení z textů Václava Havla. Číst je mohl kdokoliv ze zúčastněných. Kolem 20:00 by měl přijet i herec Jan Potměšil, který se dnes zúčastnil podobné pietní akce na pražském Jungmannově náměstí. „Chce číst celou hodinu," řekl Trantina. V patře věže se promítaly záznamy z Havlových projevů.

Autoři | Foto

Štítky Václav Havel, výročí, pieta, vzpomínka, prezident, svíčka, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Tomáš Garrigue Masaryk, Trutnov, Hrádeček, Jan Potměšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Václava Havla vzpomínalo se svíčkami v Budějcích několik desítek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.